Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jimmy Fredriksson: Dödlig väntan

I Sverige kan en läkare vara fullständigt livsfarlig för sina patienter i åratal utan att myndigheterna ingriper.

I Sverige kan en läkare

vara fullständigt livsfarlig för sina patienter i åratal utan att myndigheterna ingriper. Medan byråkratins kvarnar mal i snigelfart - om de ens mal - hinner många sjuka människor att dö och andra få men för livet efter felbehandlingar. Det senaste exemplet på att systemet inte fungerar är fallet med doktor Erik Enby i Göteborg. Redan 1991 skrev pressen om en kvinna i Tärnaby som behandlats mot sina cancertumörer med fyra olika sorters naturpreparat och några magneter. Det var Enby som var i farten. 1995 anmälde den första patienten Erik Enbys märkliga cancerbehandlingar till Socialstyrelsen i Göteborg. Sedan har anmälningarna duggat tätt. Doktorn själv har inte stuckit under stol med sin teori: Cancer orsakas av en slags svampinfektion men kan botas med vitaminer och mineraler.

Naturligtvis får Erik Enby

tro vad han vill - men han ska inte få kalla sig legitimerad läkare. Flera patienter som behandlats med doktorns mirakelkurer har dött men först nu - tio år efter den första anmälningen - agerar Socialstyrelsen för att dra in hans legitimation. Men än har Enby den kvar. Och om den till slut verkligen blir indragen kan han överklaga och då får han behålla den i nästan ett år till i väntan på att länsrätten ska fatta ett beslut. Ett annat skräckexempel är också från Göteborg: År 1994 anmälde en patient överläkaren på Lundby sjukhus Claes-Göran Bratt. Under de följande fyra åren anklagades Bratt för felbehandling i ytterligare 17 fall av Socialstyrelsen, hans patienter eller deras efterlevande.

I två fall varnades han

för allvarliga felbehandlingar, men fick ändå fortsätta. 1997 granskade sjukhuset 100 av Bratts patientfall. Hälften var felbehandlade. Bland annat hade cancerpatienter förklarats fullt friska. Bratt fick sparken men kunde fortsätta kalla sig läkare. Då började Socialstyrelsen äntligen agera. Flera fall granskades och ett 20-tal fall visade prov på så grov oskicklighet att myndigheterna ansåg att han var "uppenbart olämplig som läkare". Hans legitimation drogs in år 2000 men han överklagade och fick jobba som läkare fram till maj 2001. Helt klart är att myndigheternas tillsyn och kontroll inte fungerar när sådana här saker kan hända.

I doktor Enbys fall

är det den massmediala uppmärksamheten som lett till att myndigheterna vaknat. Bland annat gjorde Insider ett inslag med dold kamera som fick stor uppmärksamhet. Läkare betraktas av hävd som gudar och den inställningen är en av förklaringarna till Socialstyrelsens felaktiga rutiner och brist på energi. En pilot som tror att vanligt vatten duger lika bra som bensin som bränsle skulle aldrig få flyga ett plan men en läkare som agerar ovetenskapligt och grovt felbehandlar kan fortsätta med sin verksamhet trots att patienterna dör. En läkarlegitimation ska vara en garanti för att patienten hamnat i rätta händer. Det behövs nya rutiner och avsevärt snabbare handläggning när det gäller dåliga läkare och tokstollar med legitimation. Som det nu är, är farliga läkare viktigare än patienterna.