Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Jag vill vara rösten för jämlikhet i EU”

Ida Legnemark är Vänsterpartiets västsvenska toppkandidat till Europaparlamentet. Foto: PRESSBILD
Ania Johansson praktiserar på GT:s ledarsida genom Liberala Skrivarakademin. Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Europaparlamentet i Bryssel. Foto: LISA MATTISSON

Med Borås som utgångspunkt hoppas Ida Legnemark (V) att byta fullmäktigesalen till Europaparlamentet.

 

Detta är den nionde och sista delen i GT Ledares intervjuserie med västsvenska toppkandidater till Europaparlamentet.

OPINIONSINTERVJU. Den tidigare högstadieläraren Ida Legnemark är, förutom Vänsterpartiets västsvenska toppkandidat, även gruppledare i Borås. Legnemark identifierar sina tre hjärtefrågor som klimatet, mänskliga rättigheter och jämlikheten.

– Jag vill vara rösten för jämlikhet. EU-valfrågorna får spegla arbetet för jämlikhet som jag även jobbar med kommunalt. 

Man kan tro att Sverige ligger i framkant när det kommer till sexualundervisning, men Legnemark menar att det finns en del kvar att jobba på. Bland annat menar hon att sexualundervisningen är för gammaldags då samtycke inte omfattas, inte heller vilka rättigheter som individen har över sin egen kropp. Inte minst kvinnor.

 – Det är viktigt att lyfta den typen av kunskapsfrågor i EU även om jag inte riktigt tycker att EU ska lagstifta om den typen av detaljfrågor.

Ida Legnemark anser att Kristdemokraternas och Sverigedemokraternas jämställdhetspolitik inskränker på aborträtten. Inget pekar på att förbud eller inskränkningar i aborträtten skulle minska antalet aborter. 

 – En spridning av de restriktiva regleringarna kring aborträtten i andra europeiska länder hotar kvinnors rättigheter. Det är svårt för oss svenskar att föreställa sig.

Det finns även andra viktiga jämställdhetsfrågor som bör prioriteras i EU, menar vänsterpartisten. Människohandel med sexuella ändamål är en sådan. Legnemark efterfrågar mer gränsöverskridande samarbete.

 – Men det handlar också om synen på sexköp. I Sverige har vi en lagstiftning där vi inte lägger skulden på utsatta prostituerade och offer för trafficking. Oavsett hur man hamnat i den beroendeställningen så ska det finnas stöd att få.

Migrationspolitiken fortsätter att vara en brännande fråga för V. ”Fort Europa”, med en politik som reser murar, påverkar människors asylrättigheter negativt menar Boråspolitikern.

 – Det pratas om att underlätta den fria rörligheten mellan EU:s länder. Men det är en vidrig politik som förs när det inte gäller alla grupper. Marknadens fria rörlighet ska inte gå före människors rättigheter.

I det större perspektivet vill Vänsterpartiet se att fler människor lagligt och säkert ska kunna söka asyl till EU. Samtidigt betonar Legnemark att hon och Vänstern står för en reglerad asylinvandring. En utmaning är att skapa ett nytt asylsystem som tar ställning för minoritetsgrupper och deras asylskäl.

I partiprogrammet är målet tydligt: Sverige ska gå ur EU. Syftet är att minska den överstatliga makten. Kritiken riktas mot att medlemsavgiften är för hög och att det ekonomiska systemet är riggat för storbolagen. Att utträdeskravet pausats i valrörelsen har förklarats med att partiet inte velat hamna i samma EU-kritiska fåra som SD – som också lagt utträdeskravet på is.

– EU-parlamentet är en bra arena för att påverka andra länder och visa hur man jobbar för att stärka jämställdheten, säger Ida Legnemark.

Samtidigt finns det ett väldokumenterat starkt stöd för det svenska EU-medlemskapet bland den svenska befolkningen. Vänsterpartiet ställer upp i EU-valet, men det råder en intern ambivalens om det inom partiet.

 

Vänsterns farhåga är att EU sätter käppar i hjulet för länder som vill ligga i framkant inom exempelvis klimatpolitiken. Partiet vill inte att länder som till exempel Sverige, som har goda förutsättningar att nå sina omställningsmål, begränsas av andra länders lägre ambitioner.

 – Om högerextremister och klimatförnekare får styra i EU så är jag inte lika säker på att Sverige vill vara med längre. Så just i det här valet känns det extra angeläget att engagera sig för att påverka klimatet. Får vi support från våra systerpartier i andra länder så kan vi tillsammans samarbeta för klimaträttvisa.

Ida Legnemark kandiderar på plats 6 på Vänsterpartiets EP-lista.

 

Ania Johansson praktiserar på GT:s ledarsida genom Liberala Skrivarakademin

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!