Soraya Post (Fi), EU-parlamentariker. Foto: ANNA SVANBERGSoraya Post (Fi), EU-parlamentariker. Foto: ANNA SVANBERG
Soraya Post (Fi), EU-parlamentariker. Foto: ANNA SVANBERG
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida. Foto: NORA LOREKCsaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida. Foto: NORA LOREK
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida. Foto: NORA LOREK

Jag har aldrig krävt att SD ska förbjudas

Publicerad

Jag har aldrig krävt att SD ska förbjudas, skriver Soraya Post (Fi) i ett genmäle. GT:s fristående kolumnist Csaba Bene Perlenberg är inte övertygad.

När Dalarnas Tdningar återpublicerade min debattartikel från ETC Debatt från den 13 april satte de en felaktig rubrik. Även GT:s fristående kolumnist på ledarsidan Csaba Bene Perlenberg skrev den 22 April att jag vill förbjuda Sverigedemokraterna. Detta är falskt. Jag och Feministiskt initiativ har aldrig krävt att Sverigedemokraterna ska förbjudas.

 

I min debattartikel lyfter jag fram att rasistiska, nazistiska och fascistiska grupper är inte acceptabla i ett demokratiskt samhälle eftersom de förespråkar, belönar och uppmanar till våld och sprider hatpropaganda.

 

LÄS MER: GT Ledare: Unken demokratisyn av Soraya Post (Fi) 

 

Jag vill att Sverige ska uppfylla alla sina åtaganden i FN:s konvention om avskaffandet av alla former av rasdiskriminering och följa Finlands exempel genom att förbjuda organisationer som sprider hat och förespråkar fascism, nazism och rasism.

 

I ett demokratiskt samhälle ska alla ha rätt att få delta och känna sig trygga. Vi får aldrig acceptera att antidemokratiska krafter tillåts delta i våra gemensamma politiska och demokratiska rum. Här gäller överenskommelsen om att alla människor är lika mycket värda.

 

Jag och Feministiskt initiativ arbetar för att skapa ett jämställt samhälle där alla människor har samma rättigheter och möjligheter inom livets alla områden. Det är allas vårt gemensamma ansvar att skydda vår demokrati. Vi får inte glömma att hat går hand i hand med folkmord, därför kan vi inte låta hatet dominera Sverige och Europa.

 

Soraya Post (Fi)

EU-parlamentariker från Göteborg

 

SVAR DIREKT: 

 

Soraya Post (Fi) borde öppna en kennel, då hon verkar mån om att göra kanske årets största politiska pudel. En genomläsning av hennes debattartikel visar tydligt att de enda politiska partier hon nämner i texten är Sverigedemokraterna och dess utbrytarparti Alternativ för Sverige. Visserligen hänvisar hon till Finland, men som jag skriver i min ledare syftar det finländska förbudet på finska Nordiska Motståndsrörelsen. Inte en enda gång nämner Post denna nazistiska kampgrupp med namn i sin debattartikel. Därmed blir det helt omöjligt för läsare att göra en annan tolkning än att det är just Sverigedemokraterna och Alternativ för Sverige som hon och Feministiskt initiativ argumenterar för att förbjuda. Att Soraya Post nu backar från sitt förslag är bra. Ännu bättre hade det varit om Post erkänt att det var precis det hon föreslog. Post vill väl att väljarna ska ta henne på orden?

 

Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER