Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jag har aldrig krävt att SD ska förbjudas

Soraya Post (Fi), EU-parlamentariker.
Foto: ANNA SVANBERG
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.
Foto: NORA LOREK

Jag har aldrig krävt att SD ska förbjudas, skriver Soraya Post (Fi) i ett genmäle. GT:s fristående kolumnist Csaba Bene Perlenberg är inte övertygad.

När Dalarnas Tdningar återpublicerade min debattartikel från ETC Debatt från den 13 april satte de en felaktig rubrik. Även GT:s fristående kolumnist på ledarsidan Csaba Bene Perlenberg skrev den 22 April att jag vill förbjuda Sverigedemokraterna. Detta är falskt. Jag och Feministiskt initiativ har aldrig krävt att Sverigedemokraterna ska förbjudas.


I min debattartikel lyfter jag fram att rasistiska, nazistiska och fascistiska grupper är inte acceptabla i ett demokratiskt samhälle eftersom de förespråkar, belönar och uppmanar till våld och sprider hatpropaganda.


LÄS MER: GT Ledare: Unken demokratisyn av Soraya Post (Fi) 


Jag vill att Sverige ska uppfylla alla sina åtaganden i FN:s konvention om avskaffandet av alla former av rasdiskriminering och följa Finlands exempel genom att förbjuda organisationer som sprider hat och förespråkar fascism, nazism och rasism.


I ett demokratiskt samhälle ska alla ha rätt att få delta och känna sig trygga. Vi får aldrig acceptera att antidemokratiska krafter tillåts delta i våra gemensamma politiska och demokratiska rum. Här gäller överenskommelsen om att alla människor är lika mycket värda.


Jag och Feministiskt initiativ arbetar för att skapa ett jämställt samhälle där alla människor har samma rättigheter och möjligheter inom livets alla områden. Det är allas vårt gemensamma ansvar att skydda vår demokrati. Vi får inte glömma att hat går hand i hand med folkmord, därför kan vi inte låta hatet dominera Sverige och Europa.


Soraya Post (Fi)

EU-parlamentariker från Göteborg


SVAR DIREKT: 


Soraya Post (Fi) borde öppna en kennel, då hon verkar mån om att göra kanske årets största politiska pudel. En genomläsning av hennes debattartikel visar tydligt att de enda politiska partier hon nämner i texten är Sverigedemokraterna och dess utbrytarparti Alternativ för Sverige. Visserligen hänvisar hon till Finland, men som jag skriver i min ledare syftar det finländska förbudet på finska Nordiska Motståndsrörelsen. Inte en enda gång nämner Post denna nazistiska kampgrupp med namn i sin debattartikel. Därmed blir det helt omöjligt för läsare att göra en annan tolkning än att det är just Sverigedemokraterna och Alternativ för Sverige som hon och Feministiskt initiativ argumenterar för att förbjuda. Att Soraya Post nu backar från sitt förslag är bra. Ännu bättre hade det varit om Post erkänt att det var precis det hon föreslog. Post vill väl att väljarna ska ta henne på orden?


Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida