Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Inför ett räntetak mot ockerräntor

Julen är den tid på året då vi ges tid att värna om såväl traditioner  som nära relationer. Men julen blir för varje år allt mer  kommersialiserad. För dem som har en kärv ekonomisk situation kan snabba  lån kännas lockande för att hänga med i julklappshetsen.

En ny undersökning visar att många skuldsätter sig i julhandeln. Så många som var tredje säger sig vara redo att handla julklappar på kredit, och var femte är beredd att gå till banken för att ta lån till julklappar. Dessvärre finns företag som utnyttjar situationen genom att erbjuda lån med bristfälliga kreditkontroller och ockerräntor. Detta vill Kristdemokraterna förhindra. Vi föreslår ett räntetak mot ockerräntor.

Regeringen har aviserat en rad förändringar som ska rensa upp i snabblånebranschen. Konsumentverkets verktygslåda ska utökas med rätten att ta ut en avgift för kreditbolag som inte gör ordentliga kreditprövningar. Många som redan har betalningsanmärkningar beviljas snabblån trots att en kreditprövning har gjorts. Nu ska det bli möjligt att ogiltigförklara kreditavtal där otillräckliga kreditprövningar gjorts, så att kreditgivaren inte kan kräva tillbaka lånebeloppet av låntagaren. Dessutom kan kreditgivaren förbjudas att lämna krediter.

En skärpning av lagen är bra för branschens alla seriösa företag, samtidigt som den värnar möjligheterna att ta ett snabblån för den som har betalningsförmåga. Men vi vill gå längre för att förhindra att ekonomiskt utsatta hamnar i skuldfällan.


Vi vill utreda för- och nackdelar med ett räntetak på 51 procent på sms-lån, så som man nyligen beslutat om i Finland. Det är inte rimligt att Sverige ska ha en lagstiftning som tillåter oseriösa företag att pressa redan utsatta människor med ockerräntor på ibland flera tusen procent.

2012 fick Kronofogden in 57 309 anmälningar om obetalda snabblån, en ökning med hela 62 procent jämfört med året innan. Bakom dessa siffror ligger allt fler oseriösa företag som ställt ut lån till ockerräntor utan att göra fullständiga kreditkontroller

För oss kristdemokrater är det självklart att materiella och kommersiella värden aldrig får väga tyngre än välfärd och social samvaro. Därför kommer vi, med de medel som så krävs, slå vakt om att julen ska fortsätta vara en högtid för traditioner och relationer - inte en genväg in i skuldfällan!


Roland Utbult

Riksdagsledamot (KD), ledamot i Civilutskottet

Tuve Skånberg

Riksdagsledamot (KD), ledamot i Konstitutionsutskottet

Stefan Svanström

Riksdagsledamot (KD), ledamot i Justitieutskottet

Yvonne Andersson

Riksdagsledamot (KD), ledamot i Utbildningsutskottet