Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Individuella perspektiv nödvändiga för beslut

DANS MED SPINN. Halva danskompaniets ensemble har funktionshinder, bland dem Emilia Wärff (i rullstol närmast kameran). Nu hotar dansen hennes rätt till personlig assistens - ett högst tvivelaktig resonemang. Foto: Anders Fors

Emilia Wärff är etablerad som dansare och designer med eget företag i Göteborg. Hon är en sådan entreprenör som politiker älskar att beskriva som Sveriges framtid. Inte nog med att hon försörjer sig inom ett kreativt gebit: hon skapar nya arbetstillfällen också.

Att Emilia har kommit så långt har så klart främst att göra med att hon är välutbildad och driftig, men också med att hon i många år haft personlig assistans.

Emilia har en ryggmärgsskada och använder rullstol. För att fixa sin vardag behöver hon assistenter som stöttar henne i alla möjliga sysslor. Deras uppdrag är kompensatoriskt - de ska se till att hon inte stoppas av sitt funktionshinder, utan kan köra på privat och i karriären, som vem som helst.

Ironiskt nog riskerar Emilia Wärff att bli av med sin assistans just för att hon gör så bra ifrån sig. Hon tillhör Sveriges första integrerade danskompani, Spinn. Halva ensemblen har funktionshinder, vilket utnyttjas på scen på ett sätt som fått uppmärksamhet - på senare tid i negativ bemärkelse.

 

Emilias LSS-handläggare har sett henne på scen och uppfattat hennes dans som en intäkt för att hon inte längre behöver assistans. Det är en mycket olycklig och tveksam slutsats.

För det första kan ifrågasättas om en tjänsteman överhuvud taget ska basera beslut på något han/hon sett som privatperson under Göteborgs kulturkalas. För det andra tyder beslutet på en tankevurpa kring dansares villkor. För liksom andra yrkesdansare så använder funktionshindrade sina kroppar på ett annat på scenen än i vardagen.

I strålkastarljuset presterar de på toppen av sin förmåga, under en mycket begränsad tid. Det går inte att likställa en sådan konstnärlig insats med exempelvis att kunna duscha själv varje morgon.

En brännande fråga i sammanhanget är varför människor med permanent funktionsnedsättning överhuvud taget ska behöva dras med osäkerhet när de en gång beviljats assistans. Emilia Wärff och många med henne måste leva med tidsbegränsade beslut, trots att de har handikapp som aldrig går över. Enligt en ny avhandling från Handels i Göteborg ser detta ut som en taktik kommunerna använder för att slippa binda sig vid beslut som gynnar brukaren. Sådana beslut får inte ändras.

 

Självklart ska en kritisk och klok blick vara närvarande genom alla LSS-ärenden. Det visar de senaste årens avancerade bedrägerihärvor, där människor fejkat handikapp och skaffat försörjning åt låtsasassistenter.

Samtidigt är det individuella perspektivet och flexibiliteten extra viktigt just vad gäller assistansärenden. Tappas det går samhället miste om driftiga medborgare, som Emilia Wärff och kommunalrådet och förre landslagssimmaren David Lega (KD) - en annan person med funktionshinder som levererat fysiska toppresultat under speciella omständigheter.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!