Bo Anderssen, ledamot i SDN Norra Hisingen.
Bo Anderssen, ledamot i SDN Norra Hisingen.

I MP:s Sverige får rika och fattiga sämre vård

Publicerad

I ett debattinlägg i GT (15/7) riktar miljöpartisterna Arvin Yarollahi, Elias Ytterbrink och Valter Mutt skarp kritik mot min partikollega Lennart Duells tidigare inlägg (10/7) om att fler borde skaffa privata sjukförsäkringar. Jag delar helt miljöpartisternas kritik i denna fråga. Man skall inte förbjuda privata sjukförsäkringar. Men vår sjukvård skall hålla en så hög kvalitet att knappt någon skall behöva efterfråga dessa försäkringar.

De tre miljöpartisterna skriver vidare att minskade offentliga bidrag och kvävande effektiviseringskrav slagit hårt mot den offentliga sektorn. De är också mycket kritiska till marknadsliberalismens intrång i den svenska välfärden. När man läser deras inlägg märks att de vill ge sken av att sjukvården har försämrats kraftigt de senaste åren på grund av detta.

 

Sanningen är dock den motsatta! Privata utförare inom sjukvården har ökat kraftigt de senaste 20 åren. Detta har nästan uteslutande inneburit förbättringar för brukarna, dels genom ökad valfrihet, men också genom sänkta kostnader på många håll. Inom VG-regionen har vi märkt det framför allt genom att antalet privata vårdcentraler har ökat de senaste åren genom vårdvalsreformen. Granskar man kundnöjdheten bland brukarna så är nästan alla de tio bästa vårdcentralerna privata, medan de flesta av de tio sämsta är offentligt drivna.

Det stämmer inte heller att sjukvården har fått minskade bidrag. Sjukvårdens andel av bnp har varit relativt konstant under hela 2000-talet. Sverige lägger mer resurser på sjukvård än snittet i Europa.


Om Miljöpartiet får mer inflytande över sjukvårdspolitiken så kommer det att innebära kraftiga försämringar. Arvin Yarollahi är en av initiativtagarna till Vårduppropet. De anser att sjukvården skall få kraftigt ökade resurser så att fler kan anställas. Miljöpartiet vill dock göra tvärtom. I VG-regionen så lägger Miljöpartiet tillsammans med den socialistiska majoriteten betydligt mindre resurser till sjukvården än vad allianspartierna gör. Den allvarligaste konsekvensen av Miljöpartiets politik är stämmobeslutet från i våras att vi skyndsamt ska införa 35-timmars arbetsvecka.

Om vi genomför det så försvinner 12,5 procent av personalstyrkan, samtidigt råder det redan i dag brist både på läkare och på annan vårdpersonal. Den tragikomiska effekten av Miljöpartiets sjukvårdspolitik är att om man ska vara säker på en bra och trygg vård i Miljöpartiets Sverige är det bara dyra privata sjukvårdsförsäkringar som gäller!

 

BO ANDERSSEN (FP)

Ledamot i SDN Norra Hissingen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER