Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hellre högre pris än högre skatter

Klimatförhandlingar i Sydafrika har avslutats. Världen har haft svårt att enas om spelregler för minskade koldioxidutsläpp.

 Samtidigt finns aktörer i världen som bestämt sig för att bidra till minskade koldioxidutsläpp. Många finns i Västsverige, till exempel forskare som lanserar nya energisystem.

 Inom kemiindustrin pågår försök med att övergå till biobaserad plastproduktion. På SKF och Volvo Aero görs komponenter till de globala energi- och transportsystem som bidrar till ett bättre klimat. I fordonsindustrin produceras såväl bränslesnåla dieselfordon som etanolbilar och gasfordon. En spännande utveckling sker kring vätgasteknik.

 Vår region är världsledande inom fordonssäkerhet. Chalmers och Lindholmen science park satsar på många intressanta projekt inom logistik.

 Företag och forskare levererar. Det är viktigt att det politiska ledarskapet matchar försprånget på klimatområdet. Västsvenska paketet och hamnbanan i Göteborg är exempel på satsningar för att främja energieffektiva transporter. Nästa projekt är kollektivtrafiken som ska moderniseras och förberedas för kraftigt ökande resandevolymer.

 Vi som bor i Västsverige vill ha tillgång till klimatsmarta trafiksystem som underlättar vardagen.

 Västtrafik begär ungefär 250 miljoner kronor i nya resurser nästa år för att påbörja arbetet med att fördubbla trafiken. Den politiska ledningen (S, V och MP) ger endast 150 miljoner kronor samtidigt som den avstod från att indexuppräkna biljettpriser under 2011, vilket urholkar resurserna till Västtrafik. Nu fattas minst 100 miljoner kronor för att få en vettig kollektivtrafik nästa år.

 I en debatt i regionfullmäktige nyligen efterfrågades besked för kollektivtrafiken för åren 2013-2014. Ett besked kom från Sören Kviberg (V) som avfärdar höjda biljettpriser. Man kan ana att han i stället vill höja skatterna. Vänsterpartiets recept innebär att det alltid kommer fattas pengar i kollektivtrafiken.

 Vill man underlätta människors vardag och minska transportsektorns koldioxidutsläpp behövs nya intäkter till kollektivtrafiken - i klartext en mindre andel skattesubvention på varje bussbiljett och en ökad andel ur resenärens egen ficka. Då blir varje ny resenär en intäkt och nya busslinjer kan startas.

 Med Sören Kvibergs resonemang stagnerar utvecklingen i en karusell av höjda skatter, ökade kostnader och indragna busslinjer.

 Det är synd att vänsterstyret i regionen avstår från att matcha den utveckling som sker i Västsverige i fråga om klimatsmart produktion och hållbara transporter. Vi har alla ett ansvar för klimatfrågan och för att underlätta människors vardag genom fler bussar. Vänsterstyret i Västra Götaland kryper undan båda uppgifterna.

Kristina Jonäng

 Gruppledare för Centerpartiet i Västra Götalandsregionen.

 "Alla har ansvar för klimatet