Hälsan kan äventyras av vindkraftverken

Publicerad

I Läkartidningens nummer 32-33, augusti 2013, publicerades en uppmärksammad artikel om infraljud från vindkraftverk som en förbisedd hälsorisk.

Forskare redovisar nu nya uppgifter som stärker tidigare forskning: att i synnerhet det lågfrekventa bullret från vindkraftverk kan medföra betydande skadeverkan på människors hälsa.

Vindkraftverk avger lågfrekvent buller, varav det med lägst frekvens betecknas infraljud. Infraljudet är inte hörbart för människan, men breder ut sig över betydligt längre sträckor än det hörbara ljudet.

Nya studier visar att boende nära vindkraftverk oftare besväras av allvarliga sömnstörningar och depression samt yrsel, tinnitus, huvudvärk och ljudöverkänslighet. De pulserande ljudvågorna ändrar trycket i innerörats vätskerum vilket kan ge synstörningar, ostadighetskänsla och koncentrationssvårigheter. Indirekt sker även en aktivering av det autonoma nervsystemet som via adrenalin ger stresspåslag med risk för panikångest, högt blodtryck och hjärtinfarkt.

I Göteborg prövas nu frågan om en anläggning i innerskärgården med Sveriges hittills största vindkraftverk, nära intill tätbebyggt område. En park av denna omfattning har inte tidigare placerats så nära inpå människors livsmiljö.

Projektet har nått så långt som till kommunstyrelsen och utredningen har hittills kostat 30 miljoner kronor. Trots det nämns inte infraljud med ett enda ord.

I stadsdelsnämnden Västra Hisingen röstade den politiska majoriteten förvånansvärt okritiskt ja till projektet, trots avsaknaden av en utredning som visar vilka nivåer av lågfrekvent buller och infraljud som konstant kommer att svepa in över Torslanda. Samtidigt satsar man stort på utbyggnaden av bostäder och kommersiella verksamheter kring Amhult.

Att hälsoaspekten av ett projekt som planeras så nära människors livsmiljö inte får större utrymme och att ordentliga utredningar inte efterfrågas, är högst anmärkningsvärt. Även innan dessa nya studier uppmärksammades fanns tillräckligt med hälsorelaterade tveksamheter för att iaktta stor försiktighet när det kommer till att utsätta människor för denna typ av påverkan.

Det väcker funderingar över nuvarande kunskapsläge hos våra politiker. Forskning syftar till att öka förståelse och kunskap. När den medicinska vetenskapen ser ett allt klarare samband mellan infraljud och ohälsa, placera inte Sveriges största vindkraftverk så att människors hälsa äventyras.

 

Sofia Lundberg

Leg. läkare, Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER