Heden kan bli en svensk motsvarighet till Central park i New York. Foto: Getty Images
Heden kan bli en svensk motsvarighet till Central park i New York. Foto: Getty Images

Göteborg missar
en unik möjlighet

Publicerad

Jag var på en stadsutvecklingskonferens i Göteborg 23/1. Folket från stadsbyggnadskontoret var där och talade om projekten vid älven (Älvstaden), Heden och Avenyn.

Det var spännande och beklämmande på en och samma gång. Det spännande ligger i den enorma potential som staden har. Jämfört med Stockholm är Göteborg en gles stad, vilket innebär att det finns gott om mark i själva staden för att möta den skriande efterfrågan på bostäder och lokaler. Älvstaden kan bli en fantastisk stadsdel där centrala Göteborg byggs ned till vattenspegeln med Hisingen på andra sidan. Och Heden kan bli en svensk motsvarighet till Central park i New York. Bara fantasin borde begränsa möjligheten att bygga spännande och tätt.

 

Men så är det inte, och det är i detta det beklämmande ligger. Politikerna vill inte ta det fantastiska tillfälle som erbjuds att bygga en stad för framtidens behov. I stället bygger man vidare på gamla strukturer. Staden har satt som mål att bygga 3 000-4 000 bostäder per år under den kommande tjugoårsperioden. Bara 1 000 av dessa planeras inne i Göteborg. Resten ska byggas på pendlingsavstånd till staden. Fler människor ska alltså sätta sig i bilköerna in till jobben i staden. All akademisk forskning pekar på att det är fel väg att gå.

 

De städer som har lyckats bäst i världen kännetecknas av att de kunnat locka till sig kreativa hjärnor som skapat nya företag. Dessa entreprenörer vill bo och verka i de täta promenad- och cykelvänliga stadsmiljöer, som de framgångsrika städerna erbjuder.

När dessa företag går bra, skapas nya möjligheter att omvandla enklare tjänster till välbetalda innejobb (som till exempel barrista och personliga tränare). Det innebär att städerna hamnar i positiva spiraler med välbetalda jobb. Om Göteborg har ambitionen att tillhöra framtidens vinnare så visar forskningen (och verkligheten) vad som ska göras: bygg en tät och spännande stad. Det arbetet innebär självklart att staden måste byggas inifrån.

Göteborg har gott om mark i stadens centrala delar. Bygg huvuddelen av de planerade bostäderna där. Det gör det också mer sannolikt att de bostadspolitiska målen kan uppnås. För att få fastighetsägare att investera i nya bostäder räcker det nämligen inte med att erbjuda byggbar mark. Marken måste ligga i attraktiva områden.

 

Sådana områden finns det gott om i Göteborgs mer centrala delar. Göteborg har alltså en unik möjlighet att utvecklas till en framtida vinnare. Låt inte stadens politiker sjabbla bort den möjligheten!

 

Tomas Ernhagen

Chefekonom, Fastighetsägarna Sverige

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER