Göteborg blir sämre och sämre

Publicerad
Uppdaterad
Det var ingen trevlig läsning för oss Göteborgs­politiker när Svenskt näringsliv i början av månaden publicerade sin rankning av kommunernas företagsklimat.
Göteborg rasar från plats 70 till plats 97.
Listan i sig säger kanske inte allt om hur en stad är för företagare. Men med tanke på att det är hela 33 000 företag som har gett sin syn på kommunernas företagsklimat är den i alla fall värd att ta i beaktande - särskilt som att den görs årligen och trender kan utläsas.

Att det går att göra något åt kommunens företagsklimat kan vi lära oss av exempelvis Hörby, som gick fram hela 87 placeringar sedan förra året. De började arbeta aktivt och målmedvetet med att förbättra företagsklimatet. Bland annat gjorde de något så fundamentalt som att de började lyssna på före­tagen för att fånga upp vad de ansåg var problem i kommunen.
Göteborg har en stolt historia som handels- och industristad. Vi har även i dag ett spirande företagande inom en rad olika branscher. Med detta borde vi ha potential att ligga bra mycket högre i en rankning över företagsklimat.

I jämförelse med övriga storstadsregioner har Göteborg lägst andel nyföretagande. Under 2010 hade Stockholm tre gånger fler nyregistrerade företag än Göteborg. De andra två storstäderna klättrar också i rankingen. Stockholm från plats 43 till 31 och Malmö från plats 72 till 51.
Tyvärr saknas det hos vänstermajoriteten en politisk vilja att förenkla och uppmuntra företagande i staden. Exempelvis är upphandlings­processerna utformade så att det sällan lockar till deltagande från småföretag. Dessutom avfärdar den politiska majoriteten helst alla alternativa driftsformer inom såväl hemtjänst som skola vilket minskar utrymmet för företagande.

Vi i alliansen vill underlätta för näringslivet genom en rad åtgärder. Vi vill bland annat införa en servicegaranti från kommunens sida. Ett företag som vänder sig till kommunen ska bara behöva vända sig till en instans för att få samtliga tillstånd lösta. Dessutom vill vi hjälpa till att skapa arenor för företag och akademi att mötas och utbyta idéer och erfarenheter.
I de områden där företagandet i dag är lågt och arbetslösheten hög vill vi använda nystartszoner som ett verktyg för att underlätta företagande och öka anställningarna. Vidare bör vi kunna använda den kraft och kompetens som finns i Göteborgs­regionen och i BRG för att ytterligare stärka Göteborgs rykte som företagarstad.
Vi får inte glömma att det är företagande som skapar jobb och därigenom skatteintäkter. Politiker har valet att göra det enkelt eller svårt att driva företag, men måste också vara beredda att ta konsekvenserna av sitt val.

Jonas Ransgård
Oppositionsråd (M) i Göteborgs kommun.
Helene Odenjung
Oppositionsråd (FP) i Göteborgs kommun.
David Lega
Oppositionsråd (KD) i Göteborgs kommun

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER