Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Göteborg behöver en industrimyndighet

Många ser behov av en utveckling av Sveriges industripolitik. Helene Jonsson, LRF, och Karl-Petter Thorwaldsson, LO, önskar till exempel i en debattartikel satsningar på en grön industri. Alliansregeringen har tagit steg i rätt riktning, men kan knappast påstås ha lyft industrins vikt för det svenska näringslivet och ett hållbart Sverige.

För Miljöpartiets vision om det hållbara samhället är industrins möjligheter att ställa om till hållbarhet en avgörande fråga. I Göteborg finns flera goda exempel och den västsvenska industrin tar många gröna initiativ tillsammans med Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad. Det samarbetet vill vi utveckla.

Vi vill ha en ny och modern nationell industristrategi. Nästa regering bör därför tillsätta en industriminister med ett tydligt uppdrag att placera Sverige i täten för hållbar utveckling inom industri och tillverkning. En ny industrimyndighet bör inriktas på ökad samverkan mellan näringsliv, kommun och stat liksom att stimulera nya cirkulära affärsmodeller. Den utvecklingen vill vi skynda på. Myndigheten kan med fördel placeras i Göteborg. Det är naturligt då Göteborg är Sveriges största industristad. I Göteborg finns även Nordens största hamn som fått flera priser för sitt miljöarbete – ett arbete som stärkt hamnens och Sveriges konkurrenskraft.

En rapport från Västsvenska Handelskammaren visar att 152 myndigheter ligger i Stockholm och bara fyra i Göteborg. Denna centralisering är skadlig för Sverige och riskerar att dränera resten av landet på talanger.

I förslaget till statsbudget föreslår MP stora direktinvesteringar i bostadsbyggande, infrastruktur och förnybar energi. Detta är precis vad näringslivet efterfrågar – investeringar. De skulle stärka den svenska industrin, men framför allt är det investeringar som starkt bidrar till att nå ett hållbart samhälle. För att konkurrera globalt behöver småföretagen bättre villkor generellt. MP har sedan länge drivit på för att sänka arbetsgivaravgiften och slopa sjuklöneansvaret för småföretag.

För att Sverige ska fortsätta att ligga i framkant inom teknik och hållbar industri behövs nationella strategier, ökad samverkan och anpassning efter naturens ramar. Oavsett valutgången i september är en svensk industriminister och en industrimyndighet i Göteborg en bra början.

 

David Suomalainen

Riksdagskandidat
 (MP)

Ulf Kamne

Kommunstyrelsekandidat (MP), ordförande Fastighetsnämnden

Eva Ternegren

Kommunfullmäktigekandidat (MP), ledamot Business Region Göteborg

Gunnar Ekeroth

Kommunfullmäktigekandidat (MP), ledamot Renova