Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ge plats för ökade polislöner i budgeten

Den pågående diskussionen om den svenska polisens löner är befogad.  Polisens relativt låga löner borde nått hetluften tidigare. Att en  polisman eller -kvinna i dag har en ingångslön på 21 300 kronor är inte  tillfredställande med tanke på de uppgifter en enskild polis många  gånger har. De risker de tar för att skydda och ta hand om våra  medborgare borde ge en högre lön.

Polisen och det övriga rättsväsendet är en grundpelare i en fungerande demokrati, och en viktig instans för att bekämpa och utreda brott. Vi räknar med att kunna få kontakt med polisen dygnet runt, alla dagar om året, om allt ifrån enklare vardagsbrott och bevakning till grövre brott och större organiserade insatser.

Att polisen har en så pass låg ingångslön trots gedigen utbildning, anpassad till de arbetsuppgifter de utför, är inget annat än skam och något vi måste se över. Moderaterna och alliansregeringen har sedan år 2006 förespråkat fler poliser på våra gator och torg, och även lyckats med detta. Valåret 2010 lovade alliansen 20 000 nya poliser, en ökning med 17 procent. I dag är det målet uppfyllt, Dessutom har antalet polisaspiranter fördelat på polismyndigheterna ökat sedan 2006.

Det räcker dock inte. För att säkra för framtiden kommer fler poliser att behövas och då måste yrket bli mer attraktivt på lönesidan.

Vi kan nästan dagligen läsa om oroligheter på flera orter i Sverige med bland annat skottlossningar, misshandel och rån, men vi hör också om de fantastiska insatser som svensk polis utför, de beslag som görs och de brott som klaras upp.

Ett jobb, med relevant utbildning och ibland med livet som insats, måste ges högre lön. MUF Göteborg anser polisens arbete viktigt, värdefullt och något som måste bestå i allra högsta grad. Därför måste det också finnas plats för ökade polislöner i kommande budget! Så skapas trygghet på våra gator och kampen mot brottsligheten genom särskilt riktade insatser kan fortgå.

Pontus Båth

1:e vice ordförande MUF Göteborg, riksdagskandidat

Mattias Tykesson

2:e vice ordförande MUF Göteborg, kommunfullmäktigekandidat