Ge plats för ökade polislöner i budgeten

Publicerad

Den pågående diskussionen om den svenska polisens löner är befogad. Polisens relativt låga löner borde nått hetluften tidigare. Att en polisman eller -kvinna i dag har en ingångslön på 21 300 kronor är inte tillfredställande med tanke på de uppgifter en enskild polis många gånger har. De risker de tar för att skydda och ta hand om våra medborgare borde ge en högre lön.

Polisen och det övriga rättsväsendet är en grundpelare i en fungerande demokrati, och en viktig instans för att bekämpa och utreda brott. Vi räknar med att kunna få kontakt med polisen dygnet runt, alla dagar om året, om allt ifrån enklare vardagsbrott och bevakning till grövre brott och större organiserade insatser.

Att polisen har en så pass låg ingångslön trots gedigen utbildning, anpassad till de arbetsuppgifter de utför, är inget annat än skam och något vi måste se över. Moderaterna och alliansregeringen har sedan år 2006 förespråkat fler poliser på våra gator och torg, och även lyckats med detta. Valåret 2010 lovade alliansen 20 000 nya poliser, en ökning med 17 procent. I dag är det målet uppfyllt, Dessutom har antalet polisaspiranter fördelat på polismyndigheterna ökat sedan 2006.

Det räcker dock inte. För att säkra för framtiden kommer fler poliser att behövas och då måste yrket bli mer attraktivt på lönesidan.

Vi kan nästan dagligen läsa om oroligheter på flera orter i Sverige med bland annat skottlossningar, misshandel och rån, men vi hör också om de fantastiska insatser som svensk polis utför, de beslag som görs och de brott som klaras upp.

Ett jobb, med relevant utbildning och ibland med livet som insats, måste ges högre lön. MUF Göteborg anser polisens arbete viktigt, värdefullt och något som måste bestå i allra högsta grad. Därför måste det också finnas plats för ökade polislöner i kommande budget! Så skapas trygghet på våra gator och kampen mot brottsligheten genom särskilt riktade insatser kan fortgå.

Pontus Båth

1:e vice ordförande MUF Göteborg, riksdagskandidat

Mattias Tykesson

2:e vice ordförande MUF Göteborg, kommunfullmäktigekandidat

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER