Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ge oss oberoende kommunrevisorer

HAR AVLOSSAT BREDSIDA. Förre riksrevisorn Inga-Britt Ahlenius är starkt kritisk till det nuvarande systemet med kommunrevisorer, som hon kallar "institutionaliserat jävsförhållande". Också politikerna själva borde rimligen välkomna en förändring.
Foto: Axel Öberg

Att kommunala politiker utser partikamrater som ska granska och i vissa fall även döma dem är system som i allt större utsträckning kritiseras – med viss rätt.

Vad det gäller systemet med politiskt tillsatta men juridiskt outbildade nämndemän i tingsrätterna har detta inte enbart kritiserats, utan även gett upphov till konspirationsteorier så snart politiskt verksamma personer dömts till milda straff – eller friats. Om verkligen politiska hänsyn tagits är obevisat, men det hindrar ju inte ryktesspridningen.


Just nu diskuteras även kommunrevisorernas roll särskilt. Delvis beror detta på de bedrövliga händelserna som avslöjats av "Uppdrag granskning" i skånska Staffanstorp. I flera år har kommunens politiker åkt utomlands, och "av tradition" ätit och druckit dyrt – på skattebetalarnas bekostnad. Vilket de politiskt tillsatta kommunrevisorerna för Kvällsposten hävdar att de inte alls kände till!

Själva debatten är dock inte ny, och kommunrevisorernas ställning och arbete har varit på tapeten även i Västsverige – bland annat efter uppmärksammade och mycket märkliga händelser i Herrljunga och Svenljunga.


Nyligen avlossade också förre riksrevisorn Inga-Britt Ahlenius en ordentlig bredsida mot systemet med förtroendevalda revisorer i tidningen Dagens Samhälle, där hon kallade det "ett institutionaliserat jävsförhållande som inte har något med oberoende revision att göra".

Tidningen rapporterar vidare att i 17 procent av landets kommuner leds kommunrevisionen av medlemmar i styrande partier – vars arbete de alltså ska granska och vid behov kritisera. Dessutom: tolv gånger 2012 avstyrkte kommunrevisorer ansvarsfrihet. Bara i två fall följde kommunfullmäktige rekommendationen. Det luktar illa – fast därmed inte sagt att kommunrevisorerna verkligen haft rätt alla gånger.

Det ska också betonas att många kommunrevisorer säkert gör ett helt korrekt arbete. De frågetecken som i åtskilliga fall uppstått visar dock på brister i systemet, vilka riskerar att starkt öka politikerföraktet och, som sagt, ge upphov till svåreliminerade konspirationsteorier.


Ahlenius föreslår att man i stället har fristående "kommunrevisionsverk" som granskar samtliga kommuner i enskilda regioner/landsting eller län. Det är en möjlig lösning som snarast bör utredas. Eftersom många politiskt tillsatta kommunrevisorer inte har den sakkunskap som behövs måste en hel del kommuner ändå redan anlita externa revisionsbyråer.

Det är viktigt att kommuninvånarna har förtroende för sina politiker. Men också för många av dessa är det nuvarande systemet faktiskt en belastning. Konspirationsteorier, lösa rykten och rena fantasier sprids i dag blixtsnabbt via sociala medier på nätet, och drabbar även förtroendevalda som gör korrekta insatser och bemödar sig om att arbeta för kommunen och kommuninvånarnas väl.