Ge dem röst

Publicerad
Miljöpartisterna Kia Andreasson och Eva Obenius vill ge 16-åringar rösträtt; gör Göteborg till försöksområde för vidgad demokrati!
Eftersom det är ett officiellt förslag till kommunfullmäktige ska också stans övriga partier få yttra sig.
De borde säga ja, av ren princip.
Sedan bör de posta begäran till regeringen, för rösträttsåldern är bestämd i lag. Och där står nu 18 år.

Regeringen borde också säga ja. Av princip.
Och sedan bolla frågan vidare till riksdagen för nödvändiga lagändringar.
Men tyvärr finns i dag ett stort hinder. Vi slår gärna vad med Kia Andreasson om att hon förlorar. För inga andra partier har sagt sig vilja sänka. Inte ännu.
Ändå finns en rad goda skäl för att milöpartiet har rätt.
Dagens unga vet mycket mer om samhället och politiken, genom skolan och en hel flod av tidningar, tv, radio, internet som inte fanns förr.
16-åringar anses redan mogna att driva företag och handskas med pengar, ändå får de inte utse politikerna som ska styra deras vanligaste arbetsplats, skolan.
18-årsgränsen är godtyckligt satt. En del förstagångsväljare hinner bli nästan 22 år innan de får rösta, eftersom vi har hela fyra år mellan svenska val.
Den som får lämna sin röst kommer troligen att känna sig mer delaktig och engagerad i samhället.

Men så tycker ändå inte majoriteten av svenskarna. Hela 76 procent sa nej, när SOM-institutet vid Göteborgs universitetet ställde frågan (publicerad i 2007 års rapport).
Redan på 90-talet föreslog flera utredningar sänkt ålder, men det blev ingenting. Båstads kommun var före Göteborg och fick nej av s-regeringen på en liknande begäran 2002.
Svenska politiker vill gärna vara världsbäst på demokrati. Men här halkar vi efter.
Österrike sänkte nyligen rösträttsåldern till just 16 år. Fem tyska delstater har redan hunnit ha 16-årsgräns i flera val.
Nej, ”barnen” är för lättpåverkade och inte intresserade, är ett av motståndarnas vanlig-aste argument.

Men erfarenheterna från Tyskland
visar ingen jätteskillnad i valdeltagande mellan 16- och 35-åringar. Största olikheten är att de yngsta oftare röstar av ideologisk övertygelse och lyssnar mindre på valpropaganda.
Men då säger motståndarna i stället: rösträtt och myndighetsålder bör vara samma. Barn ska slippa ta ställning till exempelvis alkohollagar som inte berör dem. Och det är faktiskt föräldrarna som juridiskt har ansvaret över omyndiga.
En statlig utredning tittar just nu över grundlagen, regeringen borde uppmana den att på allvar syna rösträtten en gång till.
För när förändringarna nu börjat vina nere i Europa är det ändå bara en tidsfråga innan samma vindar når hit. Snart kommer frågan om rösträttsålder i hetluften också i Sverige. Ska vi hålla vad?

För det är så debatt
och nya idéer numera sprids och mognar, utan hinder av nationsgränser.
Miljöpartiets roll är i detta fall bara att gå i spetsen – och någon bör alltid göra det – i en fråga som du snart måste ta ställning till. Oavsett om du vill ha ja eller nej.
Men förslaget om prov i Göteborg blir ändå fel till slut:
Vad skulle det provet visa, vem skulle tolka siffrorna?
Test behövs inte.
Tyskland och Österrike har ju redan visat vägen mot ökat demokratiskt inflytande.
Karl Henrik Sax
Karl Henrik Sax

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER