Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Floskler förklädda som information

Så damp den ner i brevlådan, broschyren om det heliga Västsvenska paketet. På 16 sidor får kommunikatörer, regiondirektörer, regionutvecklingsdirektörer, vd:ar, vide vd:ar, miljöchefer, processledare med flera uttrycka sina åsikter om vad paketet är bra för. Det är en enad front de visar upp. Allting kommer att gå fantastiskt bra om bara paketets alla delar får bli färdiga utan störande inblandning. Allt i syfte att du som medborgare ska rösta ”rätt” i folkomröstningen om trängselskatt nästa år, annars riskerar allt i stöpet.

Drygt två miljoner har vi skattebetalare fått betala för "informationen". Pengar som förstås kunde ha använts till större nytta inom till exempel skolan.

Men visst ska väl kommuner/myndigheter få informera medborgarna? Ja, självklart! Vi förväntar oss saklig och neutral information om nyheter som berör oss. Granskar man broschyren generöst är fyra sidor information. Resten är ”tyckerier”, betydelselösa floskler som ”vi måste lyfta blicken”, ”Västlänken är den enskilt viktigaste satsningen” och ”ett Västsverige öppet mot omvärlden, med färre barriärer”.

 

Har det gått dessa personer helt förbi att Västlänken dömts ut av granskande instanser som olönsam. Och att medborgarna nyss tvärtom fick fler barriärer i Göteborg alla vardagar mellan klockan 06.00–18.30? Nej, så är det förstås inte. De som beställt pamfletten är högst medvetna om den storm av protester som pågår på insändarsidorna. Om riksrevisionens och VTI:s kritik mot Västlänken och det stora missnöje GT:s namninsamling kunde kanalisera på kort tid. Och Vägvalets egen namninsamling som gjordes dessförinnan. Broschyren är ett försåtligt sätt att möta allt detta. I en egen publikation får man stå oemotsagd och kan i stort sett påstå precis vad som helst.

Också valet av de personer som får uttala sig är ensidigt. Västsvenska Handelskammarens, Johan Trouvé, och Svenska Naturskyddsföreningens, Helena Norin, är företrädare som många gånger öppet angripit de som kritiserat det Västsvenska paketet ur olika synvinklar. Då kommer invektiven och glåporden fram hos dessa, men i broschyren är det soliga leenden och enighet med makthavarna som visas upp.

Tyvärr är det nog inte sista gången vi får betala för att bli indoktrinerade. Törs vi gissa på ett nytt nummer tre veckor före folkomröstningen den 14 september 2014?

 

Theo Papaioannou

Partiledare, Vägvalet

Håkan Andersson

Partisekreterare, Vägvalet

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!