Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fler primärvårdsjourer kan vara en lösning

Ännu en gång har vi läst om att det en helg varit överfullt på barnakuten på Drottning Silvias barn och ungdomssjukhus, vilket självklart ledde till långa väntetider. Många av dessa patienter hade kunnat behandlas på en vårdcentral i stället. På dagtid finns det en massa vårdcentraler att välja mellan, men på kvällar och framförallt helger är det sämre.


I Göteborg finns det bara en "primärvårdsakut" som har öppet efter klockan 16 på lördagar, söndagar och helgdagar: det är Närhälsan i Gamlestaden som har sin jourmottagning öppen fram till klockan 22 alla dagar i veckan.


Det finns möjlighet för jourvårdcentralerna att ha öppet längre än vad man har i dag. Men de styrande sjukvårdspolitikerna (S, V och MP) har valt att styra patienter, som borde få sin vård på vårdcentralen, till sjukhusens akutmottagningar.

I en så stor stad som Göteborg är det inte så konstigt att detta inte fungerar.


Vi anser att man från regionens sida måste ta sig en rejäl funderare på vilka åtgärder man bör ta för att möta patienternas behov på helgerna!

Ett alternativ kan vara att öppna upp primärvårdsjourer framför/inne på sjukhusens akutmottagningar. Hos S, V och MP uttrycks det ibland att man ska lära patienter att gå någon annanstans än till akuten - men då är det en förutsättning att det överhuvudtaget finns någon annanstans att gå!

Detta är ingen enkel fråga, det är på tiden att den lyfts upp på bordet på riktigt.


Av: Marith Hessle (M), vice ordförande Primärvårdsstyrelsen

Lisbeth Sundén Andersson (M), vice ordförande Kungälvssjukhus