Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Fler jobb i nordost är bra för Göteborg"

Företagandet har en avgörande betydelse för välfärden i Göteborg. Fler fungerande företag innebär att fler människor kan försörja sig själva. De skatter som då betalas in gynnar skolan, äldreomsorgen och alla andra verksamheter som drivs av kommunen.

Det är därför olyckligt att företagarnas egen rankning, genom Svensk näringsliv, visar att Göteborg tappat 30 platser mot förra året och nu är på plats 127. Detta riskerar att leda till en försämrad kvalitet i kommunens verksamheter. För att vända trenden krävs en attitydförändring från kommunens sida och ett bättre företagsklimat i hela Göteborg.

Målet för arbetet med Älvstaden är att till år 2020 skapa 40  000 arbetsplatser och det är bra att ha högt satta mål att jobba mot. Men när det gäller företagandet måste vi även titta utanför själva stadskärnan.

I nordöstra Göteborg finns stora förutsättningar, både för att starta nya företag och utveckla de som finns. Hela 70 procent av företagen där vill expandera, visar en omfattande kartläggning som Business Region Göteborg och Utveckling Nordost AB har låtit göra. De största fördelarna som lyfts fram är vacker natur, bra kollektivtrafik, charmiga lokaler med låga hyror och sist men inte minst mångfalden. Men nackdelarna är utsatta ödsliga områden, "ruffigt", avsaknad av information, låg status, dåligt rykte och inget utrymme för att expandera.

Genom Business Regions "Mind your own business" i Angered och genom Utveckling Nordosts nyligen startade företagsrådgivning i Bergsjön finns förutsättningar för ökad tillväxt, ökad stimulans och uppmuntran till entreprenörskap. Det är däremot olyckligt att skatteverkets servicekontor läggs ner för närheten till information och stöd behövs.

Nu är det dags att kommunen tar ytterligare steg och visar konkreta åtgärder för att möta upp företagarnas krav och behov. Annars sprids en uppgivenhet som är förödande, speciellt för människor i ett område som på många sätt redan är utsatt. Möjligheterna till tillväxt och ökat entreprenörskap behövs för att öka framtidstron i nordost ytterligare.

Att starta och driva företag ska vara enkelt. Därför måste kommunen förbättra kontakterna och förenkla för företagen. En enkel förbättring är att tydliggöra administrativa rutiner, som till exempel tillståndsansökningar och betalnings-tider. En företagare ska inte behöva vända sig till olika delar av stadens organisation för att möta kraven från den kommunala byråkratin.

Administration ska inte stå i vägen för fler jobb.

DAVID LEGA, (KD) kommunalråd i Göteborg

MARIA BERNTSSON, vice ordförande i stadsdelsnämnden i östra Göteborg