Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Finns ingen opposition i Göteborg"

Martin Wannholt, kommunalråd och kandiderande partiledare till nybildade Demokraterna i Göteborg. Foto: NORA LOREK
Vill stanna kvar. Martin Wannholt bildar nytt parti och vill komma in i fullmäktige 2018 med Demokraterna i Göteborg. Foto: NORA LOREK
Uppförsbacke. Martin Wannholt kastar nu in en brandfackla i lokalpolitiken och bildar nytt parti. Här i Stadshuset i Göteborg. Foto: NORA LOREK

Martin Wannholts politiska ökenvandring är över. Det nya partiet Demokraterna i Göteborg (DEM) är en brandfackla inför valet 2018.

Nu dras skynket av från Göteborgspolitikens sämst hållna hemlighet. I dag träder Demokraterna i Göteborg fram. Målet: Att komma in i fullmäktige i valet 2018 och röra om i grytan. Och kommunalrådet Martin Wannholt kandiderar till partiledare: "Du har ju kritiserat mig för att jag inte har varit med i något parti. Nu får ju till och med Perlenberg vara lite glad."

 

Wannholt har tillbringat mandatperioden i politisk limbo efter att han 2014 valdes till kommunalråd genom ett ovanligt förfarande då Vägvalet med hjälp av Wannholt fick igenom proportionerligt val till kommunstyrelsen. Wannholt, som gick emot den moderata partilinjen i frågan om Västlänken och blev den mest personkryssade moderaten i Göteborg, uteslöts ur Moderaterna i och med att han kuppade in sig i kommunstyrelsen. Och nu är det dags för revansch - även om han förnekar att så är fallet. Men mer om det senare.

Bingolotto-skapare med i nya partiet

Bland övriga medlemmar i det nya partiet återfinns bland annat Göteborgsprofilen Gert Eklund, grundaren av Bingolotto, den uppmärksammade och frispråkige integrationspolisen Ulf Boström och barnrättskämpen Ann Nolin som inför valet 2014 var partiledare i lokala Barnpartiet som fick 0,06 procent av rösterna i Göteborg, 205 stycken. Partiprogrammet är inte klart och ska bestämmas av medlemmarna. Tre sakpolitiska frågor bildar stomme: Segregationen, en likvärdig skola och en trygg stad. Wannholt ser det nya partiet som en blåslampa mot de övriga partierna.

 - Inget av de andra partierna har ett svar gällande segregationen. Alla försöker, alla ser problemen. Men det hjälper inte att prata om jämställdhet eller skrika efter fler poliser när de inte finns här.

 

Du har varit ensam, utstött, och kämpat för att få politiska sekreterare som du inte fått. Och nu närmar du dig, om ni kommer in i fullmäktige efter valet, ett parti igen. Vilken reflektion gör du kring den här gångna tiden? 

 - Det har varit en ganska behaglig resa, måste jag säga. Att få vara fri ett tag och tänka igenom saker och ting. Vad är det som gör att så mycket går fel i Göteborg, och att vi aldrig får till en annan majoritet? Vi har partier i Göteborg i dag som i alldeles för hög utsträckning är valmaskiner när de ska vara det, och mellan valen i första hand är försörjningsmaskiner för en massa politiker. Det är inte bara i Göteborg, men här är det utstuderat så. Vi har ingen opposition i Göteborg.

Han ger inte mycket för beslutskulturen i staden.

 - Mycket körs på politisk volley. Man hittar på saker. Man tror saker. I stället för att titta och granska utifrån fakta och kompetens. Och det gäller på område efter område. Summan av alla problemen du hittar i Göteborg motsvarar summan av okunskap i andra änden.

 

Du är ju rätt hård mot oppositionen, minst sagt. Det låter som att Demokraterna i Göteborg ett missnöjesparti?

 - Absolut inte. Det är enbart ett positivt framtidsparti för Göteborg. Men känner jag dig rätt Perlenberg, så kommer du skriva att vi är "ännu ett missnöjesparti". Och du kommer få fel på den punkten.

Hur många småpartier klarar fullmäktige av egentligen?

 - Du, jag undrar om du har sett valresultatet för 2018 eftersom du pratar om "små" partier.

Vad är ert mål?

 - Vi har faktiskt inte fattat beslut om några mål.

Men kom igen nu.

 - Målet är att påverka, eller hur? För att påverka i olika konstellationer som komma skall, så måste man ha minst 10 procent.

Förde samtal med Centern och Vägvalet

Ämnar ni vara ett vågmästarparti? Kommer väljarna få veta innan valet om ni söker samarbete med alliansen, eller kommer ni vara som Vägvalet är i dag, oberäkneliga och ett vågmästarparti? Du är ju en tydlig borgerlig politiker.

 - Det lämnar vi öppet, det får medlemmarna bestämma. Det kommer ta lite tid innan vi kan ge sådana besked. Andra får sätta stämplar och etiketter på oss, det tänker vi inte själva göra.

Wannholt menar att det som kommer definiera partiet är "kunskap, fakta och kompetens".

 - Människor vill inte bo i en blå eller röd stad, människor vill bo i en bra stad.

Det är ett bra soundbyte. Har du övat in det?

 - Nej, den kom nu!

Du har fört samtal med Centerpartiet i Göteborg om att gå med där, vet jag.

 - Jajamen. Det är jobbigt att starta ett nytt parti, och Centern såg jag som ett alternativ eftersom de inte finns i fullmäktige och de har en väldigt hög andel Västlänkskritiker och högt tak i tak. Jag tycker de är anständiga. 

Varför gick du inte med i Vägvalet i stället?

 - Det hade jag kunnat göra. Vägvalet är ett jättebra parti, och jag tror att de har en viktig funktion även i valet 2018. Men jag kände att jag behövde starta upp någonting nytt.

Hur kommer DEM att förhålla sig till SD?

 - Vi stöder ju inte SD, som du förstår, men efter valet med majoriteter och så vidare så har vi inte diskuterat det ännu. Det kommer vi givetvis behöva ta ställning till i partiet och vara tydliga mot väljarna innan valet. Men det får partiet bestämma.

"Nya partiet ett nödvändigt ont - ingen revansch"

Ser du det här som en revansch efter allt som varit med Moderaterna?

 - Nej, faktiskt inte. Jag ser det som ett nödvändigt ont. Medelklassen har ju vaknat. Oppositionen måste ställa sig frågan: "Varför vinner vi aldrig? Varför är vi så dåliga så att människor väljer bort oss hela tiden? Trots att vi kan visa hur dåliga de rödgröna är. Det måste ju betyda att folk uppfattar oss som ännu sämre."

Wannholt är mån om att vara tydlig att han endast talar för sig själv när han fortsätter:

 - För mig är det viktigt att vi får ett annat styre. Exakt hur det ska se ut vet jag inte, eftersom vi inte haft ett val än. Men V, MP och SD bör inte vara med i ett majoritetsunderlag. 

Inte Feministiskt initiativ heller?

 - Dem glömde jag ju. Men jag tror de åker ut. Men nej, inte heller FI.

Så du utesluter inte efter valet någon form av samtal eller samarbete med Socialdemokraterna?

 - Det är dumt att utesluta saker i ett tidigt skede. Men partiet får återkomma om det.

 

Det som enligt Martin Wannholt inte är en revansch har påbörjats.

 

Om 493 dagar är det val.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.