Fildelarregister snart verklighet

Publicerad
Den senaste Harry Potterboken låg ute på nätet ett par dagar innan den släpptes i boklådorna. Snabbt som en löpeld laddades den ner av beundrare världen över, inte för att läsas (en avfotograferad bok har en mycket liten läskapacitet), utan för att ses och beskådas.
Trots det, och trots att boken ett par dagar efter releasen laddats ner tusentals gånger i både läsbar pdf-upplaga och som ljudbok, så var den slut i de två västkustplacerade boklådor jag först försökte hitta den i.
Hur böckerna både fildelas och konsumeras som bok är bara ett exempel på att digital kopiering och konsumtion av en fysisk vara går ihop.
Hade vi i stället haft den lagstiftning som regeringen nu i sommar har lagt fram förslag om, så hade flera av Harry Potter-fansens personuppgifter, utan polisens inblandning, kunnat ha överlämnats direkt till upphovsrättsinnehavaren.

IPRED-direktivet som kommer från EU, kommer här att innebära att upphovsrättsorganisationer i form av film-, bok- och skivbolag, utan motpart, kan argumentera till sig personuppgifter efter ip-nummer, till så gott som vem som helst.
Med tanke på att de upphovsrättsmål som berört fildelning haft mycket tveksam bevisning, är detta förslag ett ordentligt kliv i från det vi i dag kallar för rättssäkerhet.
Det räcker bara att titta på de uppmärksammade domstolsfallen med fildelning i Borås, för att hitta skärmdumpar som bevismaterial, och uppenbart partiska personer som sakkunniga.
Den personliga integriteten glöms helt och hållet bort, till förmån för upphovsrätten. Den relativt nya inskränkningen av konsumentens äganderätt är enligt regeringen viktigare att värna om, än vanliga medborgares rättssäkerhet och den personliga integriteten.
Fildelare kommer att föras i företags register, utan att de själva får reda på det. Det kanske inte är så stor skada för de flesta, men vad händer när upphovsrättsinnehavare av Vit Makt-musik kräver sin rätt?

Vad händer med alla de som hamnar i registerna över fildelare och är helt oskyldiga? Vad händer när fildelarregisterna används för att spärra fildelares informationstillgång på nätet?
Vad som skall uppnås med hårdare lagstiftning gentemot olagligt kopierande är också oklart. Fildelare betalar redan i dag mer för kultur än vad en som inte fildelar gör.
De som möjligen förlorar på fildelningen är skivindustrin som inte längre kan sälja samlingsskivor med efterföljande tresiffriga nummer. Tekniken kring fildelning utvecklas samtidigt, vilket gör möjligheten att ens spåra ip-adresser, svårare.
Om upphovsrättsindustrin lagt resurserna på att hitta andra sätt att sälja i stället för på jakten på de olagliga kopierarna hade vi kanske inte stått inför en rättsosäker lagstiftning på upphovsrättsområdet. Fildelningstekniken finns och används på upphovsrättsskyddade verk oavsett om det är lagligt eller ej.
Det är dags att göra det lagligt.

Johanna Nylander

Johanna Nylander är student och
bloggar på www.frihetfildelningfeminism.se
GT:s ledarredaktion

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER