Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Få heta ämnen för en valdebatt i Göteborg

SER ÅT OLIKA HÅLL. Men i många av de viktigaste frågorna drar Anneli Hulthén (S) och Jonas Ransgård (M) samt deras kolleger i partiblocken i samma riktning. Det har sina fördelar, men den lokala valdebatten tenderar att bli tam.
Foto: Lennart Rehnman

Enligt en Novus-mätning i veckan är vården, skolan och jobben de frågor  som svenskarna anser viktigast inför höstens riksdagsval. Det är inget  överraskande besked. Naturligtvis är det frågor som kommer att lyftas då  de två stora politiska blocken drabbar samman, inte enbart på  riksplanet utan också i kommunerna.

Vilka lokala frågor Göteborgs politiska partier ska debattera är däremot mer oklart. Ett par "riksfrågor" kommer alltså att granskas också ur kommunal synvinkel, till exempel skolorna: där har redan Anna Johansson (S) och Helene Odenjung (FP) mätt krafter i en hetsig debatt. Men annars är blocken i Göteborg eniga i mångt och mycket, även om det vanligen skiljer i förslag till lösningar.

Det är givetvis en fördel om alla drar något så när åt samma håll: samtidigt tenderar valdebatten att bli skäligen tam. Västlänken är ett hett diskussionsämne bland göteborgarna i allmänhet, särskilt med tanke på folkomröstningen om trängselskatten. Men båda blocken menar att både Västlänken och trängselskatten är nödvändiga. Mot detta står bara lilla Vägvalet och de ännu mindre Sverigedemokraterna, som varit märkbart tysta sedan Patrik Ehn uteslöts ur partiet.


Vad det gäller "Muteborg" sopades ämnet under mattan inför förra valet, och det finns inga skäl att tro att det blir annorlunda i år. Nystartade partiet Öppna Göteborg lär knappast göra sin röst ordentligt hörd, fast vi ska inte räkna ut det på förhand: det gick bättre än vad många väntat för Vägvalet 2010.

Alliansen diskuterade länge LOV, men den debatten dämpades märkbart i då vinster inom välfärden blev en aktuell fråga. Tyvärr, LOV är värd att lyfta högre upp på kommunala agendan igen.

Äldreboenden kunde blivit något, men det har de rödgröna begripit och gick nyligen ut med löften om omorganisation och förbättringar. Och vad det gäller diskussionerna om förtätning av bebyggelsen i centrala Göteborg förefaller partierna inte ha bestämt sig.


Deras debatter i massmedierna har i stället ofta rört sig om mindre meningsskiljaktigheter. Hur länge ska krogarna på Avenyn ha öppet? Hur mycket får Nya Rambergsvallen kosta? Det är frågor som ska granskas och diskuteras, men det är inte direkt något som får väljarna att bestämma sig för det eller det partiet.

Delvis beror det tama debattklimatet på att de styrande rödgröna med stor iver skyller de flesta brister på regeringen. Å andra sidan har alliansblocket inte varit särskilt frikostigt med konstruktiva förslag för lokala förbättringar.

Göteborg tappar på åtskilliga nationella rankningslistor, medan flera av kranskommunerna ligger högt placerade. Det påpekas gärna att det finns annorlunda förutsättningar, inte minst socioekonomiska, i till exempel Partille, Lerum och Härryda. Men argumentet håller inte vid närmare granskning: borgerligt styrda Stockholm ligger högre på de flesta listor, och Malmö på flera. Och där finns ungefär samma storstadsproblem som i Göteborg.

Bättre att bo strax utanför än i Göteborg? Det är ett ämne värt att ta fasta på...