Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ert mod behövs för att sanningen ska fram

Sofia Dahlström.Foto: Anna Svanberg

Utan ert mod och tips på missförhållanden kommer sanningen aldrig fram.

Vet du mer? Tipsa GT!

Vet du mer om händelsen? Hör av dig till GT direkt!

Kontakta redaktionen på tips@gt.se eller skicka e-post, sms eller mms till 71717.

Mer detaljerad information om hur du kommer i kontakt med redaktionen hittar du här!

Har du nyhetstips kan du naturligtvis även ringa tipsnumret 031-725 90 01.

I veckan kunde GT:s Daniel Olsson avslöja att Göteborgs hamn stått för Lars-Åke Skagers resor till Kina utan att styrelsen varit informerad. I en tid när mediekartan ritas om ett allt snabbare tempo är den typen av granskningar oerhört viktiga för oss på tidningen. Det är när vi kan ta fram och berätta om den här typen av hemliga uppgörelser som det blir tydligt hur viktigt det är att värna den granskande journalistiken.

Hur mediekartan i Västsverige ritas om stod också i fokus häromdagen vid ett frukostseminarium som Medieakademin i Göteborg stod som värd för. Inbjudna gäster var jag och Alice Teodorescu, sedan några månader är hon ny politisk redaktör på Göteborgs-Posten.

 

Båda två var vi tämligen eniga om att mediebranschen är i en fas där det händer extremt mycket på kort tid. Det har blivit färre journalister i Västsverige när redaktioner bantat och lagts ned. Men färre journalister på de etablerade redaktionerna behöver inte betyda att det produceras mindre journalistik eller att mediekonsumtionen minskat. Tvärtom. Bortom redaktionsrummen blomstrar det bland poddar, bloggar, det diskuteras på twitter och i facebookgrupper. Många vill uttrycka sin åsikt, göra sina egna program och på sitt sätt belysa missförhållanden. Många kommuner och företag satsar dessutom på egna redaktioner för att med nischade budskap nå ut till just de grupper de är intresserade av.

Hur påverkar det då oss på GT? Som Västsveriges största kvällstidning kan vi stå för kartan och kompassen i mediedjungeln. Vi kan hjälpa till att sortera, värdera och granska myriaden av budskap. Men vi behöver er! Det är tack vare er läsare som vi vet var vi ska sätta sökarljuset. Som journalist kan man läsa hur många diarier och handlingar som helst men faktum är att det ofta är tack vare ett läsartips som sanningen kan komma fram.

När du hör av dig till oss på redaktionen är din rätt till anonymitet skyddad av lagen och vi journalister går hellre i fängelse än avslöjar en källa. Därför är det allvarligt när polisen i veckan i jakt på en rånare begärt att få göra en husrannsakan på Aftonbladet. Bakgrunden är att redaktionen vägrat lämna ut bilder på två misstänkta rånare - inte för att hindra polisens arbete utan för att värna källskyddet och följa lagen. Aftonbladets publisher Jan Helin gick snabbt ut med att han vill hitta en lösning utan att en eventuell källa röjs men det en djupt oroande utveckling när polisen på detta sätt vill kliva in på en redaktion.

 

På frukostseminariet i veckan fick jag frågor om Västlänken och oavsett vad man tycker om ett eventuellt 20- miljardersbygge står det redan klart att här kommer det finnas utrymme och ett stort behov av granskande journalistik både nu och framåt, men projektets omfång och komplexitet gör det extremt svårgranskat. Här kan ett initierat tips vara avgörande för oss. Så hör av er - vare sig det handlar om Västlänken eller något annat missförhållande i er vardag. Det är tack vare er läsares rättspatos och mod som vi kan rikta sökarljuset mot maktens mörkaste vrår.

För en journalist kan just ditt tips visa sig vara den rätta tråden att dra i för att nysta upp en hel härva.