Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En Kålle efter Wanja Lundby-Wedin

Kallas Kålle. Men Karl-Petter Thorwaldsson, 51, är smålänning. Och metallare som Stefan Löfven. Kålle får ändå en uppförsbacke om han vill ge LO tillbaka det gamla inflytandet på S-partiet. Foto: Sven-Erik Sjöberg

Tiderna förändras. Vad som betraktade som en stor politisk och facklig händelse under 1990-talet får i dag inga större rubriker. Trots att det har varit öppen konkurrens om vem som ska bli ny LO-ordförande och efterträda Wanja Lundby-Wedin.

Till skillnad från när arbetarrörelsens andra gren - partiet - ska välja ordförande, så har LO hedrande nog haft fyra officiella kandidater. LO-kongressen fattar lördagen 26 maj det formella beslutet. Men nu har valberedningen enats om Karl-Petter Thorwaldsson, en gång i tiden en SSU-ordförande som predikade egenmakt. I dag är han ordförande i ABF och deltidsanställd ombudsman på IF Metall.

Mot sig i ordförandematchen har han haft Tobias Baudin, och det har varit en strid mellan LO-förbunden IF-Metall och Kommunal. Länge framstod Kommunals förste vice ordförande Baudin som vinnare.

När Metall-ordföranden Stefan Löfven plötsligt befordrades till partiledare ökade också Baudins chanser. För inte ska väl även LO-ordföranden hämtas från Metall-laget? Då rubbas ju maktbalansen inom LO.

Men IF Metall vann uppenbarligen dragkampen. Tobias Baudin och Kommunal får trösta sig med vice ordförande-jobbet i LO.

Avtalssekreteraren heter troligen fortfarande Per Bardh. För att komplettera gubbtrojkan i LO-ledningen måste valbredningen nu skräddarsy en post till den tredje ordförandekandidaten Helén Pettersson, riksdagsledamot. Och S förstås.

Inom LO har det funnits en utbredd oro över att val-beredningen inte ska kunna enas om en kandidat.

"En ordförande som väljs med bara en svag majoritet kommer att börja med en rejäl uppförsbacke" varnade HRF:s ordförande Ella Niia i LO:s tidning Arbetet i går. Hon blev hörsammad snabbare än hon kunde ha anat.

Nu blir det så som det brukar gå till i partiet (S) och facket. Förhandlandet och kompromissandet sköttes i en liten grupp bakom stängda dörrar. Ombuden ska likt någon kinesisk folkkongress bara bekräfta valet av Thorwaldsson.

Borde det inte vara läge i organisationer, speciellt sådana som kallar sig folkrörelser, att beskära valberedningens makt? Det är ju en demokratisk styrka att ha en öppen process och låta en kongress välja mellan olika kandidater. På riktigt.

Wanja Lundby-Wedin återhämtade sig aldrig från AMF-smällen, ja, aldrig har väl en LO-ordförande hållit en så låg profil som Lundby-Wedin gjorde i valrörelsen 2010.

LO:s opinionsbildande roll har varit en enda lång pyspunka. Efter den socialdemokratiska valförlusten 2006 har man inte heller längre fritt tillträde till regeringskansliet.

Typiskt nog har LO inte heller lyckats upprätthålla en enad front under avtalsrörelsen.

Nog har Kålle, Karl-Petter Thorwaldsson, en rejäl uppförsbacke att vandra.