Hälsan är inte jämt fördelad. Foto: Lasse Svensson
Hälsan är inte jämt fördelad.  Foto: Lasse Svensson

Det är de rödgröna som misslyckats

Publicerad

Hälsan är inte jämlikt fördelad. Och skattesänkningarna är inte bra för hälsan. Det skriver regionpolitikern Joakim Larsson (MP) på GT.se 10/1.

Han pekar på ett allvarligt samhällsproblem. Den stora skillnad i livschanser som i dag finns i vår stad är helt oacceptabel. Medellivslängden ökar i Sverige och i världen, men jag delar på djupet Larssons oro över att lågutbildade och socialt utsatta släpar efter.

Joakim Larsson har också helt rätt i att hälsa handlar om så mycket mer än om sjukvårdens insatser. Men sen går han tyvärr vilse bland sina argument.

 

Hans tes är att alliansregeringens politik bidrar till ohälsa. Han pekar på kontroll över det egna livet och socialt engagemang som viktiga för den enskildes hälsa, och på något sätt skulle alltså alliansregeringens politik ha minskat människors kontroll över det egna livet.

Men han har fel, och för att bevisa det behöver jag inte gå längre än till hans egen artikel. Arbete och egenförsörjning är kanske den viktigaste vägen till makt över det egna livet, och intressant nog lyfter Joakim Larsson själv fram belägg som visar att andelen långtidsarbetslösa i Sverige är lägst i EU.

För trots en omfattande global kris har Sverige klarat sig bra. Sysselsättningsgraden är i dag i nivå med den vid regeringsskiftet 2006.

Regeringens arbetslinje och sänkta skatter på arbete har hållit uppe deltagandet på arbetsmarknaden. Sambandet är enkelt, också enligt miljöpartistisk logik. Precis som höjd bensinskatt leder till färre körda mil, leder lägre skatter på arbete till att fler arbetar.

 

Det är viktiga siffror. Inte bara är det egna förvärvsarbetet centralt för den enskildes hälsa, det är också genom allas vårt arbete som skola, vård och omsorg finansieras. Därför är Joakim Larsson också fel ute när han påstår att regeringens politik lett till mindre pengar till Västra Götalandsregionen.

+ För det första: de totala skatteintäkterna i Sverige har stigit med tio procent, eller 150 miljarder, mellan 2006 och 2012. Pengar som i hög utsträckning gått till den svenska välfärden.

+ För det andra: statsbidragen till Västra Götalandsregionen har ökat, i motsats till vad Joakim Larsson påstår. 2006 uppgick statsbidragen till 6,4 miljarder för att år 2012 ha ökat till 8,2 miljarder.

Jag hade önskat att Larsson fokuserat mer på vad hans parti vill göra i Västra Götalandsregionen i stället för att skylla på regeringen.

Men jag kan förstå att han väljer att glömma sitt eget partis misslyckanden. Miljöpartiet ingår i dag i ett regionstyre som varken förmår styra sjukvården eller finansiera sjukhusen. Vilka konsekvenser detta får för folkhälsan på sikt kan jag bara spekulera i.

 

Helena Holmberg

Ledamot (FP) regionfullmäktige, vice ordförande Angereds närsjukhus

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER