Det är dags att visa verklig solidaritet

Publicerad

Krisen i Syrien eskalerar, och nästan tre miljoner människor beräknas vara på flykt. Alla EU:s medlemsländer har genom Genèvekonventionen åtagit sig att erbjuda skydd för de människor som flyr undan krig och förföljelse. Trots detta är det enbart tre procent av alla syriska flyktingar som tas emot av EU.

Samtidigt får vi rapporter om hur syriska flyktingar tvingas riskera livet för att ta sig till Europa via livsfarliga smuggelrutter. EU-kommissionen och medlemsländerna står handfallna inför situationen och uppmanar i stället Turkiet att hålla sin gräns mot Syrien öppen, trots att Europa själv inte tar något ansvar. Man är fast bestämd att omöjliggöra för syriska flyktingar att ta sig lagligt till Europa för att använda sin rätt att söka asyl. Med detta signalerar EU en medvetenhet om den misär som befolkningen i Syrien lever i, men ignorerar all form av medmänsklighet och solidaritet med de drabbade.

Oavsett hur mycket EU beklagar sig över dessa människoöden kvarstår den politiska oviljan att agera och arbeta fram säkra och lagliga vägar till Europa för asylsökanden. Att människor på flykt tvingas riskera livet med livsfarliga smuggelrutter är en direkt konsekvens av den europeiska migrationspolitiken.

Tidigare klubbades ett nytt europeiskt asyl- och migrationspaket igenom i Europaparlamentet. Trots att paketet innebar vissa förbättringar missade man chansen att göra något åt de människovidriga förhållandena som råder i det europeiska flyktingmottagandet. Det högerdominerade parlamentet lyckades inte enas om att ensamkommande barn ska undantas Dublinförordningens första asyllandsprincip. Det beskedet kom i stället från EU-domstolen.

Men är det dags för parlamentet att ta sitt ansvar. Om inte, är risken stor att det medför allvarliga humanitära konsekvenser för de hundratusentals flyktingar som varje år nekas inresa och asyl i Europa. Det är nu dags för ett rättighetsbaserat och rättssäkert migrationssystem inom EU.

Årets Europaparlamentsval handlar om grundläggande värderingar. Vi har sett hur högern talar varmt om den fria rörligheten inom EU, men tvekar aldrig att attackera facken när de påtalar orättvisan i att en arbetare från Grekland som arbetar i Sverige får lägre lön och sämre rättigheter än sin svenska kollega. Och när det nu uppdagas att borgerligt styrda kommuner tar försummande litet ansvar för mottagandet av flyktingar kan vi inte låta bli att fråga oss vilken människosyn högern har.

Fina ord hjälper inte Syriens miljontals flyktingar. Det är dags för Europa att gå från ord till handling. Det är dags för verklig solidaritet!

 

Talla Alkurdi

Förbundsordförande för Socialdemokratiska Studentförbundet 

Magnus Nilsson,

Kandidat (S) till Europaparlamentet

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER