Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Det är dags att visa verklig solidaritet

Krisen i Syrien eskalerar, och nästan tre miljoner människor beräknas vara på flykt. Alla EU:s medlemsländer har genom Genèvekonventionen åtagit sig att erbjuda skydd för de människor som flyr undan krig och förföljelse. Trots detta är det enbart tre procent av alla syriska flyktingar som tas emot av EU.

Samtidigt får vi rapporter om hur syriska flyktingar tvingas riskera livet för att ta sig till Europa via livsfarliga smuggelrutter. EU-kommissionen och medlemsländerna står handfallna inför situationen och uppmanar i stället Turkiet att hålla sin gräns mot Syrien öppen, trots att Europa själv inte tar något ansvar. Man är fast bestämd att omöjliggöra för syriska flyktingar att ta sig lagligt till Europa för att använda sin rätt att söka asyl. Med detta signalerar EU en medvetenhet om den misär som befolkningen i Syrien lever i, men ignorerar all form av medmänsklighet och solidaritet med de drabbade.

Oavsett hur mycket EU beklagar sig över dessa människoöden kvarstår den politiska oviljan att agera och arbeta fram säkra och lagliga vägar till Europa för asylsökanden. Att människor på flykt tvingas riskera livet med livsfarliga smuggelrutter är en direkt konsekvens av den europeiska migrationspolitiken.

Tidigare klubbades ett nytt europeiskt asyl- och migrationspaket igenom i Europaparlamentet. Trots att paketet innebar vissa förbättringar missade man chansen att göra något åt de människovidriga förhållandena som råder i det europeiska flyktingmottagandet. Det högerdominerade parlamentet lyckades inte enas om att ensamkommande barn ska undantas Dublinförordningens första asyllandsprincip. Det beskedet kom i stället från EU-domstolen.

Men är det dags för parlamentet att ta sitt ansvar. Om inte, är risken stor att det medför allvarliga humanitära konsekvenser för de hundratusentals flyktingar som varje år nekas inresa och asyl i Europa. Det är nu dags för ett rättighetsbaserat och rättssäkert migrationssystem inom EU.

Årets Europaparlamentsval handlar om grundläggande värderingar. Vi har sett hur högern talar varmt om den fria rörligheten inom EU, men tvekar aldrig att attackera facken när de påtalar orättvisan i att en arbetare från Grekland som arbetar i Sverige får lägre lön och sämre rättigheter än sin svenska kollega. Och när det nu uppdagas att borgerligt styrda kommuner tar försummande litet ansvar för mottagandet av flyktingar kan vi inte låta bli att fråga oss vilken människosyn högern har.

Fina ord hjälper inte Syriens miljontals flyktingar. Det är dags för Europa att gå från ord till handling. Det är dags för verklig solidaritet!

 

Talla Alkurdi

Förbundsordförande för Socialdemokratiska Studentförbundet 

Magnus Nilsson,

Kandidat (S) till Europaparlamentet

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!