Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

DEBATT: Vi vill att Tobias Billström avgår

Vi är två blonda och blåögda killar, från var sin sida av den politiska blockgränsen, som har levt hela våra liv utan att bli stoppade av polisen för att vi ser misstänkta ut. Den lyxen borde vara en rättighet för alla människor i vårt samhälle. Men migrationsminister Tobias Billström (M) anser inte att rättigheter ska ges alltför lättvindigt. De som flytt svält och våld misstänkliggörs. I stället för en hjälpande hand får de som allra mest behöver tillgång till skydd, utbildning och bostad kalla handen av migrationsministern.

Migrationsdebatten i Sverige är kraftigt infekterad. Sverigedemokraterna tvekar inte för en sekund att sprida fördomar och rasistiska budskap. Tobias Billströms uttalanden måste tyvärr räknas till de kategorierna. Han uttalar sig gång efter gång med en grov vårdslöshet, ofta med påståenden som inte bara är felaktiga utan som också ger uttryck för en grumlig människosyn. Som uttalandet om att gömda flyktingbarn inte ska ha rätt till utbildning. Eller hans senaste om att "de flesta gömda flyktingarna bor hos sina landsmän som inte alls är blonda eller blåögda". Dessa uttalanden spelar främlingsfientligheten rakt i händerna. Det ger en bild av fördomar snararare än fakta, en bild som säger att det här är vi och det där är dom.

Detta leder närmast tankarna tillbaka till 2002 och SVT:s välkända valstugereportage, då moderater runtom i landet, inför dold kamera, gav uttryck för en annan syn på flyktingpolitik än den partiet skyltade med utåt. Är det så att moderaternas verkliga syn på människor från andra delar av världen återigen kan skymtas genom kulissen bakom Billström? Om han säger hårresande saker i en DN-intervju - vad säger han då bakom stängda dörrar?


Vad Tobias Billström inte tycks förstå är, att de flyktingar som lever i det han kallar för skuggsidan av samhället gör det av ren självbevarelsedrift. De blir jagade och de gömmer sig. När vi eldar på jakten efter papperslösa och misstänkliggör alla med "osvenskt utseende" så tvingas de gömda flyktingarna bara ännu längre in i skuggorna.

Vi anser att Tobias Billström har förbrukat sitt förtroende som minister när han genom sina uttalanden understödjer främlingsfientlighet, rasism och antidemokratiska budskap. Därför bör migrationsminister Billström omedelbart avgå.


Linus Glanzelius

Ordförande, Socialdemokraternas Ungdomsförbund, Göteborg.

Edwin Hovemyr

Ordförande, Liberala Ungdomsförbundet Väst.