Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

DEBATT: Vi kan ge unga riktiga jobb

Sverige har sedan 1990-talet haft en högre ungdomsarbetslöshet än flera jämförbara länder i Europa, och i Göteborg finns tusentals arbetslösa ungdomar. Det är viktigt både för dem och för Göteborgs stad att arbetslösa ungdomar inte stängs ute från arbetsmarknaden. Det behövs reformer för att sänka trösklarna till arbetsmarknaden, och landets kommuner kan och bör ta ett stort ansvar i denna fråga.

Sveriges kommuner och landsting (SKL) och fackförbundet Kommunal har förhandlat under en längre tid angående ungdomsjobb inom den kommunala sektorn. I dagarna blev avtalet klart om introduktionsanställningar inom vård och omsorg. Målgruppen för avtalet är arbetslösa personer mellan 19 och 25 år, och introduktionsanställningen innebär 75 procent arbete och 25 procent utbildning och handledning under ett år. Sedan tidigare finns det ett liknande avtal mellan IF Metall och Teknikföretagen.

Redan förra året motionerade Folkpartiet om att införa särskilda ungdomsavtal i Göteborg vilka ligger helt i linje med det avtal som nu slutits. I dag ska förslaget behandlas i kommunfullmäktige, och då frågan avgjordes i kommunstyrelsen var vi ensamma om att vilja gå vidare med att införa ungdomsjobb.

 

Nu hoppas vi att partierna i fullmäktige tänker om. De rödgröna partierna har velat avvakta förhandlingarna, och de är klara. Nu finns ett tydligt nationellt avtal som kan omsättas i praktiken. Menar de rödgröna partierna allvar med att ungdomsarbetslösheten är ett prioriterat område i Göteborg finns möjligheten att lägga till ytterligare verktyg i lådan för att bekämpa ungdomsarbetslösheten.

Vi vill ge unga en första möjlighet till arbete inom den offentliga sektorn. Denna har precis samma behov som industrin att locka till sig ungdomar för att i framtiden säkra kvaliteten inom välfärden med kompetent arbetskraft. Göteborgs stad är kommunens största arbetsgivare, och det innebär också ett stort framtida rekryteringsbehov.

 

De unga måste få känna sig behövda och samhället behöver deras kompetens. Det är bättre att unga arbetslösa får ett arbete med något lägre lön än ingen lön alls. Det är bättre med riktiga jobb än fler tillfälliga projekt för unga. Staden har redan i dag ett flertal arbetsmarknadsprojekt som riktas till ungdomar som ska leda till ökad anställningsbarhet. Nu kan vi erbjuda riktiga jobb. Med ungdomsjobb har Göteborgs möjligheten att ta täten för att sänka ungdomsarbetslösheten.

 

Helene Odenjung

1:e vice partiordförande (FP) och kommunalråd
 i Göteborg.

Nina Larsson

Partisekreterare

 (FP).

Ann Catrine Fogelgren

Biträdande kommunalråd (FP) i Göteborg.