Så här ska den framtida stationen Korsvägen se ut på västlänken - även med en uppgång mot Avenyn. Foto: Per WissingSå här ska den framtida stationen Korsvägen se ut på västlänken - även med en uppgång mot Avenyn. Foto: Per Wissing

Så här ska den framtida stationen Korsvägen se ut på västlänken - även med en uppgång mot Avenyn.

 Foto: Per Wissing
Anders Högström, Liberal debattör, tidigare ordförande i Folkpartiet och ledamot i kommunstyrelsen i Lilla Edet.Anders Högström, Liberal debattör, tidigare ordförande i Folkpartiet och ledamot i kommunstyrelsen i Lilla Edet.

Anders Högström, Liberal debattör, tidigare ordförande i Folkpartiet och ledamot i kommunstyrelsen i Lilla Edet.

Debatt: Västlänken kommer att byggas

Publicerad

Naturligtvis har jag läst de domar i Högsta domstolen, Högsta förvaltningsdomstolen och Mark- och miljööverdomstolen jag refererar till.

Jag har också läst Jan Darpös tre artiklar i ämnet plus ett par till. Men inte bara det.

Jag har haft en dialog med miljörättsprofessorn Jan Darpö. Den dialogen bekräftar naturligt nog det som tidigare tillstånds- och juridikexperter sagt: Ingen mer instans kommer att pröva Västlänkens vara eller inte vara. Frågan OM Västlänken ska byggas är över. Det som återstår är HUR den får byggas.

De flesta av de villkor som regeringen satt upp i sin tillåtlighet besvaras i den järnvägsplan som varit ute på samråd och därefter granskats och godkänts av länsstyrelsen. Järnvägsplanen kommer i närtid att godkännas av Trafikverket.

Det som återstår är tillstånd för vattenverksamhet, som utfärdas av Mark- och miljödomstolen. Ansökan om tillstånd, där Trafikverket beskriver hur de tänker följa gällande lagar och bestämmelser, lämnas i dagarna till domstolen.

Intressant i sammanhanget, vilket är en grund i resonemanget Wannholt & Co för, är påverkan på Natura 2000-område. Det är det hela Bungemålet handlar om, d.v.s. Nordkalks begäran om att öppna kalkbrott nära sådana områden på Gotland. Wannholt och Bulic har tydligen inte uppfattat att länsstyrelsen fastslagit att projekt Västlänken inte innebär någon påverkan på Natura 2000-område.

Det kan däremot det helstatliga projektet Olskroken planskildhet göra. Genomförandet av järnvägsplanen (Olskroken) kräver att Gullbergsån grävs om, då brostöden för den nya godstågsviadukten hamnar i konflikt med åns dragning. Det finns en möjlighet att det skulle kunna uppstå påverkan på Natura 2000-området Säveån.

Trafikverket kommer därför att vidta ett antal försiktighetsmått. Genom dessa försiktighetsmått bedöms att järnvägsplanen för Olskroken inte kommer att få några konsekvenser av betydelse på Natura 2000-området Säveån och att det inte krävs ett tillstånd enligt 7 kap. 28 a § miljöbalken.

Så jag måste göra Martin Wannholt & Co besvikna än en gång. Västlänkens vara eller inte vara kommer inte att prövas igen. Västlänken kommer att byggas.

 

Anders Högström, Liberal debattör (tidigare ordförande i Folkpartiet och ledamot i kommunstyrelsen i Lilla Edet)

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER