Debatt: Varför ska vi tro på dagislöften?

Publicerad
Uppdaterad
På den passande dagen 1 april lovar Robert Hammarstrand (S), i en artikel i GT, mindre förskolegrupper i Göteborg. Jämte löftet om full behovstäckning, som hängt med sedan valet 1994, måste löftet om mindre barngrupper ha lägst trovärdighet hos göteborgarna.
Trots att S har haft makten i över 16 år, och trots alla fina löften, är det fortfarande kö till en förskola med stora barngrupper.
I den senaste statistiken från Skolverket ligger Göteborg sämst till av de tre storstäderna, oavsett vilket mått man tittar på.
Här har andelen avdelningar med fler än 21 barn ökat från 15 procent år 2005 till 22 procent år 2010. På småbarnsavdelningarna har nu 24 procent av grupperna fler än 17 barn, jämfört med 14 procent år 2005. I genomsnitt har barngrupperna i Göteborg 18 barn vilket är en ökning från 2005 års 17,2. Samtidigt har antalet barn per årsarbetare ökat från 5,1 till 5,3.

Jämfört med Stockholm är situationen katastrofal. Där har andelen avdelningar med fler än 21 barn minskat från 12 procent år 2005 till endast 6 procent år 2010. Den genomsnittliga barngruppen i Stockholm har 14,7 barn, vilket också är en minskning från 16,8 år 2005. Antalet barn per årsarbetare är 4,8. Alltså under det magiska talet fem, som var ett S-löfte i Göteborg i valrörelsen 2010.
Detta gäller för de barn som har en plats på förskolan.
Barnen som står i kö inte inräknade.
I månadsskiftet mars- april hade 751 barn väntat mer än fyra månader på förskoleplats. Detta jämfört med Stockholm där totalt tre barn väntade mer än tre månader under hela 2010.

Kort sagt är det allt fler barn som går i mycket stora barngrupper. Samtidigt är det kö till förskoleplatser. Kön till förskolan har alltså kompletterats med en kö till pedagogernas knä. Det är inte acceptabelt!
Samtidigt som Hammarstrand är bekymrad över situationen och talar om behovet av fler platser går arbetet i stadsdelarna i motsatt riktning.
I SDN Norra Hisingen hade man chansen att få 65 nya platser inom förskolan redan till hösten. Till det ställde sig de rödgröna tveksamma av den enkla anledningen att det var en anordnare som inte var kommunal.

Detta trots att den aktuella anordnaren redan har väl beprövad verksamhet i området.
Där det har hänt saker har det skett på initiativ av alliansen. Som exempel kan nämnas att i SDN Lundby var det efter ett alliansinitiativ som fler platser kunde ordnas i provisoriska lokaler. Annars hade det varit väntan till hösten som gällt.
Förskolan tillhör de uppgifter som bara måste fungera i en kommun. Den ger föräldrar möjlighet att studera och arbeta och är en faktor familjer ser på när de väljer att bosätta sig i en kommun.
I Göteborg har det inte fungerat på mer än 15 år. Tvärtom går servicen åt fel håll. Var är barnperspektivet? Varför ska vi tro på era löften denna gång?
, Kommunalråd (M).  , Kommunalråd (FP), Kommunalråd (KD).

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER