Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Debatt: Vänstern lovar sänkta priser och höjer dem

Vi behöver fler bussar          och tätare turer. Bussen ska vara snabb och komma i tid så att resenärer kan lita på kollektivtrafiken. För detta behövs intäkter till Västtrafik, i form av höjda biljett- priser och ökade skatteintäkter.


Sören Kviberg (V) och hans kompisar lovade i valrörelsen att införa enhetstaxa, det vill säga att biljettpriset skulle ligga på ett par tior oavsett hur långt man reser i regionen. Med skattemedel skulle man slippa biljettprishöjningar var beskedet då.


När budgeten          (i Västra Götalandsregionen) för 2012 presenterades var beskedet det motsatta. Den S, V och MP-styrda regionen meddelade då att skattemedel saknas för att täcka de utgifter som uppstår när allt fler reser kollektivt. Så nu höjs biljettpriserna på bussar, tåg och spårvagnar med fem procent.

 Sören Kviberg (V) har lyckats med konststycket att först lova låg enhetstaxa och sedan strunta i att tillföra skattemedel så att man ändå tvingas höja biljettpriserna. Snacka om att lura väljarna! Kom inte dragande med dina argument om att det finns resenärer som inte har råd att åka kollektivt när du precis höjt biljett- priserna!


Det viktiga är att vara ärlig mot resenärerna. Bussen och tåget ska bli snabbare och mer punktlig. Men det kommer att kosta, både i skattemedel och biljettpriser. Just nu höjs bensinpriserna. Det är delvis en följd av höjd koldioxidskatt, som både du och jag eftersträvar för att få ner utsläppen, Sören. För den som inte kan eller vill ta bilen behövs en väl utbyggd kollektivtrafik.


Med din politik,          Sören Kviberg (v), kommer resultatet att bli både höjda biljettpriser och indragna busslinjer. Det är det sämsta tänkbara för de väljare du säger dig värna.


Kristina Jonäng

 Gruppledare för Centerpartiet i Västra Götalandsregionen