Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Debatt: Våld skapas av marginalisering

I början på januari detta år utsattes Diren Öz för grovt våld som  resulterade i en skottskadad axel. Det var då han beslöt sig för att gå  med i Pantrarna för att bidra till att göra sitt närområde till en  bättre plats. Vi vädjade redan då till stadsdelsförvaltningen att göra  en satsning i Biskopsgården med syfte att förebygga eskalering av våld  mellan unga.

Svaret från politiker och tjänstemän blev cyniskt nog att våldet är en polisiär angelägenhet, inte en politisk fråga.

Sex månader senare, natten till torsdagen femte juli, blev vår vän Diren Öz kallblodigt avrättad med flera skott i huvudet utanför sin mammas port.

Polisen anhöll då Direns bästa vän och vännens lillebror misstänkta för mordet, som fick sörja bortgången från häktescellen på Aminogatan.

Samma morgon ringde man till Pantrarna och bjöd in till ett krismöte med politiker, polis och tjänstemän för att tala om eventuella satsningar i området samt bad Pantrarna att leda denna satsning.

Göteborgs-Posten var först ut med att skriva om mordet och misstänkta.

Med hjälp av nyckelord som "känd av polisen", "polisinformatör" och "den undre världen" för att beskriva händelsen skapade man förutfattade meningar om invånare och stadsdel.

Mordet på Diren har blivit ett av många exempel på hur politiker, polis och medier aktivt bidrar till svartmålning och marginalisering av förorten såväl som förstärkning av främlingsfientliga krafter.

Det politiska systemet avfärdar unga medborgares oro och skär ned på viktiga förebyggande instanser i förorten, samtidigt som man bygger ut dessa i mer välbärgade områden. Polis, rättsväsende och kameraövervakning förväntas i stället förebygga sociala problem.

Medierna tenderar att fokusera på främst denna typ av händelser och försummar positiva evenemang som bland annat Pantrarna organiserar. När detta sker systematiskt får vi en uppsjö av negativt laddade begrepp och scenarion bundna till just förorten.

Placerar vi sedan detta i dess sociala kontext av hög arbetslöshet, resursfattig skola, ständig polis-, väktar- och kameraövervakning och slumpmässiga kroppsvisiteringar, så får vi en självuppfyllande profetia. Förorten segregeras, kriminaliseras, avhumaniseras och slutligen isoleras i vad som blivit en utomhusanstalt, separerad från resten av samhället. Man producerar brottslingar.

Förorten blir en otrygg plats där folk beter sig som djur och främlingsfientliga krafter får vind i seglen.

Diren Öz var känd av polisen, han borde ha varit känd av politiker!


ALEJANDRO MARTINEZ

MURAT SOLMAZ

YASSIN BEN SALAH

Pantrarna - för upprustning av förorten