Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Debatt: Utred brott mot unga snabbare

Har vi förtroende för att rättsväsendet hjälper om telefonen blir stulen eller om något ännu värre händer? I dag, den 22 februari, är den Internationella brottsofferdagen, och just brottsoffer är en grupp som behöver en värdigare behandling i  Sverige. Det är viktigt både för deras egen skull och för samhället i stort.


I dag läggs mellan 85 och 90 procent av alla brottsutredningar i Sverige ner. Det innebär att den som får sin cykel eller iPod stulen har mycket små utsikter att återse sina tillhörigheter. Men även allvarligare brott, som rån, klaras sällan upp. I praktiken är det försäkringspengarna som är det enda skälet att polisanmäla en stöld. Det finns mängder av sådan här brottslighet som aldrig klaras upp därför att utredningarna läggs ner.

Speciellt viktigt är att klara upp brottslighet där unga är inblandade. I   dag ska utredningar som görs där gärningsmannen är ung vara klara inom sex veckor. Det är bra eftersom det är viktigt att snabbt komma till rätta med ungdomar som begår brott och att hjälpa dem in i samhället. Det vinner vi alla på i längden.


Men vad händer om det är brottsoffret som är en ung person? Lagstiftningen är inte lika bra när det kommer till skydd av brottsoffer. Att som barn eller ungdom bli utsatt för brott av vuxna är ett svek, men när rättsväsendet sedan inte kan hjälpa dessa unga brottsoffer blir det ett dubbelt svek från vuxen- samhället.

För att unga brottsoffer ska få den hjälp och stöd de för- tjänar måste också dessa utredningar göras skyndsamt. Varför ska denna utsatta grupp alltid dra det kortaste strået i rättsmaskineriet? Ur samhällets perspektiv är det också avgörande för den unga människans förtroende för att staten hjälper en när man behöver det.


Regeringen har satsat på fler poliser därför att polisen ska bli mer synlig ute på gatan. De skapar en trygghetskänsla, och vi måste komma bort från ett samhälle där man undrar vad som hänt så fort man ser en polis. Det ska vara självklart att polisen är synlig och tillgänglig för alla.

Mer resurser behöver nu också läggas på utredningar. Då är det ett bra första steg att snabba på utredningarna när brottsoffren är ungdomar.


David Lega

Kommunalråd (KD) i Göteborg.


Anne Holmdahl

Chef för Brottsofferjouren


Magnus Berntsson

Distriktsordförande KD, Göteborg