URBAN AHLIN, Utrikespolitisk talesperson (S) Foto: Suvad Mrkonjic
URBAN AHLIN, Utrikespolitisk talesperson (S) Foto: Suvad Mrkonjic

DEBATT: Sverige bör bli aktivare i FN

Publicerad

FN måste stoppa kriget i Syrien! Det är lätt att ge FN skulden för att de fruktansvärda krigshandlingarna får fortsätta. Men det hänger i själva verket på medlemsstaterna i FN:s säkerhetsråd om vi ska kunna försöka stoppa kriget i Syrien. Hittills finns där inte den enighet där behövs.

Vi hade det klart för oss redan innan vi reste till New York och FN-högkvarteret för några veckor sedan, tillsammans med våra socialdemokratiska kolleger i riksdagens utrikesutskott. Vi träffade FN:s biträdande generalsekreterare Jan Eliasson och en rad personer som är synnerligen aktiva i den process som pågår med anledning av kriget i Syrien. Möten som bekräftade och komplicerade vår bild ytter­ligare.

Varje dag påminns vi genom bilder och berättelser från Syrien om att FN inte fungerar som det borde. Därför vill vi att Sverige tar initiativ till en vängrupp för FN där ­ länder från olika delar av världen samarbetar för att stärka FN och driva på reformarbetet.

Gamla som nya FN-institutioner behöver stöd för att mänskliga rättigheter, säkerhet och utveckling ska koordineras på det mest effektiva sättet. Det behövs för att ett starkare och bättre rustat FN ska kunna hantera kriser, värna folkrätten och mänskliga rättigheter samt främja utveckling. Det är viktigt att kopplingen mellan fred, säkerhet och utveckling är tydlig.

Utan ett effektivt arbete mot orsaker till konflikter, fattigdom och politisk extremism kommer heller inte konflikterna i sig att kunna bekämpas. Likadant är det i återuppbyggnaden efter en konflikt. Om inte säkerheten kan garanteras, ofta med hjälp utifrån, så kan heller inte återuppbyggnad och utveckling ta fart.

För Socialdemokraterna är FN en hörnsten i utrikespolitiken. Vi vill att Sverige ska bli både mer aktivt och engagerat i FN:s arbete. Då behövs en strategi. Den måste omfatta både vårt agerande i FN som enskild nation, det vi gör gemensamt genom EU och det som kan ske i samarbete mellan oss nordiska länderna.

Vi anser att Sverige ska ställa upp när FN ber om hjälp, både när det gäller fredsbevarande och fredsframtvingande insatser. Efter att Sverige har deltagit i en rad Natoledda insatser är det naturligt att nästa stora internationella uppdrag som Sverige åtar sig är en FN-ledd insats.

Det som just nu händer i Syrien visar både att FN behövs och behöver utvecklas. Gärna högtidstal och ett rejält firande en dag om året, men Sveriges FN-arbete och reformeringen måste vara aktivt varje dag året runt.

 

AV: URBAN AHLIN, Utrikespolitisk talesperson (S)
KENNETH G FORSLUND, Riksdagsledamot (S) för Bohuslän, biståndspolitisk talesperson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER