Debatt: Skrota systemet med SDN!

Publicerad
Uppdaterad
I våras initierade den borgerliga "alliansen" i Göteborg en debatt om stadsdelsnämnderna, SDN, med ett förslag om att skära ned antalet nämnder. Motiveringen var att SDN kostar stora pengar.
I dagarna har kommunstyrelsen fattat beslut om att gå vidare i ett arbete för att slå samman SDN Högsbo och Frölunda.
Denna debatt aktualiserar vårt partis uppfattning i frågan.
Kommunistiska Partiet är och har alltid varit motståndare till SDN.
1982 var frågan om kommundelsnämnder uppe till diskussion i fullmäktige för första gången.

Då anfördes som skäl
att dessas införande skulle öka närdemokratin. Argumentet kan man se som en eftergift till den då aktuella diskussionen om decentralisering, efter efterkrigstidens många och stora kommunsammanslagningar.
De etablerade partierna sökte ett forum för att ge sina medlemmar politiska uppdrag.
Vårt partis representant i fullmäktige, Frank Baude, hävdade i denna debatt gentemot den i övrigt politiska enheten "att en demokrati för de många inte på något sätt blir bättre av att antalet anställda politiker ökar".
Beslutet 1982 blev att på försök inrätta tre kommundelsnämnder. 1987 beslutade kommunfullmäktige att införa stadsdelsnämnder i hela Göteborg. Det blev 21 SDN. Dessa blev införda den 1 januari 1990.
Införandet sammanföll med den svenska EU- anpassningen och senare det svenska medlemskapet.

Detta kom att prägla SDN:s verksamhet. För att leva upp till EU:s krav blev SDN nedskärningsorgan av den offentliga verksamheten i Göteborg. Detta ledde till folkliga protester.
Protesterna kom i många fall att riktas mot SDN. I dessa protester har vårt parti varit delaktigt.
Vi har fört fram kravet skrota SDN och att föra över pengarna till verksamheten. Vidare att de ansvariga politikerna skulle ställas till ansvar i stället för att gömma sig bakom den buffert som SDN utgör.
I vår kommunala valplattform till valet 2006 sa vi: "Låt inte valda politiker smita undan sitt ansvar - skrota SDN!"

SDN är en demokratisk chimär
och en kostsam byråkratisk organisation. SDN cementerar segregationen av Göteborg.
Vi är av den uppfattningen att man skall lägga ned samtliga 21 SDN och föra över hela administrationen till centrala fackförvaltningar.
Detta sparar pengar genom en minskad byråkrati som kan föras över till verksamheten.
Dessutom skapar centrala förvaltningar bättre förutsättningar att sammanhålla Göteborg jämlikt i stället för den ojämlika utvecklingen som vi ser i dag.
Skrota SDN!

Jan Strömqvist
Ordförande för Kommunistiska partiet - Göteborg
Frank Baude
f.d. partiordförande i Kommunistiska partiet, KPML(r).

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER