Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Debatt: Skatten för pensionärer är orättvis

26 procent av väljarkåren i Sverige är 65 år och äldre. Dessvärre återspeglas inte detta faktum vare sig i andelen äldre på valbar plats på partiernas listor eller i de satsningar som hittills presenterats från de politiska partierna.

FAKTA

Debattera I GT

Vi välkomnar politisk debatt, inte minst lokal och regional. Mejl: debatt@gt.se Fax: 031-725 90 02.

Artiklarna får inte vara längre än 2 600 tecken inklusive mellanslag. Arvode ges normalt inte och manus returneras ej.

Redaktionen förbehåller sig möjligheten att korta och rätta insänt material.

Den enskilda sakfråga som gör många av Sveriges Pensionärsförbunds cirka 270 000 medlemmar upprörda är den orättvisa pensionärsskatten. Vi vill att den avskaffas omgående. Att hänvisa till behovet av stabila statsfinanser när Sverige har Europas kanske starkaste ekonomi håller inte.

Vi äldre har under ett långt arbetsliv arbetat och betalat skatt, och avstått delar av vår lön som yrkesverksamma till vår framtida pension. Då är det också rimligt och rättvist att pension och lön beskattas lika. Men i exempelvis Göteborg betalar en pensionär med 14 000 kronor i månadsinkomst 291 kronor mer i skatt varje månad än en löntagare med samma inkomst. På ett år blir det 3 492 kronor mer i skatt för pensionären. Och då ska man komma ihåg att i de allra flesta fall så har pensionärer lägre inkomster än löntagare.

Pensionärernas inkomster har kraftigt halkat efter lönerna då bromsen i pensionssystemet slagit till tre gånger de senaste fem åren och sänkt pensionerna. En hundralapp i pension år 2009 är i dag värd 97 kronor, medan en hundralapp i lön har ökat till 117 kronor på samma tid. Bara i år har pensionärernas nettoinkomst sjunkit med i snitt 100 kronor per månad, enligt siffror som SCB tagit fram.

Fastslagna pensioner

Pensionsmyndigheten har nyligen slagit fast 2015 års pensioner: För en garantipensionär blir pensionen i princip oförändrad och för en snittpensionär med 14 000 kr i månadsinkomst blir det 100 kronor mer i månaden. Samtidigt beräknas lönerna öka med runt tre procent nästa år. Att då tvingas betala högre skatt upprör, med all rätt, många seniorer.

Sverige har Europas förmodligen starkaste ekonomi. Att avskaffa skillnaden i beskattning på lön och pension beräknas kosta ungefär åtta miljarder kronor. Sätt det i relation till det offentligas samlade skatteintäkter på cirka 1 650 miljarder kronor. Från SPF menar vi att det är fullt möjligt att avskaffa pensionärsskatten omgående. Det är en fråga om rättvisa för den generation som under många år arbetat och byggt upp det välstånd vi har i dag.

Det bör vara självklart med lika beskattning vare sig man jobbar eller har gått i pension. Det är inte rimligt att vi seniorer som har lägre inkomster och som har drabbats av sänkta pensioner ska betala högre skatt. Pensionärsskatten bör avskaffas omgående.

 

CHRISTINA ROGESTAM

Förbundsordförande SPF, Sveriges Pensionärsförbund