Debatt: Så ska Göteborg bli attraktivare

Publicerad
Uppdaterad
En majoritet av världens befolkning bor i dag i storstäder. Allt fler flyttar från landsbygd och mindre städer till stora städer. Enligt prognoser kommer hela 40 procent av Sveriges tillväxt att utgå från Stockholm inom 20 år.
Storstäderna spelar helt enkelt en större roll i våra liv än innan. För att det ska gå bra för Sverige måste det gå bra för Göteborg och andra storstäder.

Moderaterna har tagit sig an denna utmaning. Partiledningen har gett en särskild grupp i uppdrag att se hur landets storstäder kan förbättras och utvecklas.
Vår arbetsgrupp har precis lämnat sin slutrapport. Vi har som Göteborgspolitiker självklart intresserat oss extra mycket för vår hemstad.

Vi tror att Göteborg kan göra mer och lära mer av andra när det gäller företag och jobb, transporter, samt segregation och utanförskap.
Forskning säger att vi i framtiden kommer att behöva konkurrera allt mer om arbetskraften mellan städer och mellan länder.

För att locka till oss duktiga människor måste vi göra Göteborg mer attraktivt för talangfulla personer och för att starta företag. Här har Stockholm och Malmö ett försprång. Vi måste arbeta hårdare för att skapa ett mer välkomnande företagsklimat.
En andra utmaning är att Göteborg är en mer bilburen stad än andra storstäder. Vi vill inte straffa ut bilen. Däremot kan Göteborg bli en bättre stad för att gå, cykla och åka kollektivt i. Alliansens satsning på det västsvenska paketet är avgörande för att nå dit. Marieholmstunneln och tågtunneln Väst- länken kommer att förbättra framkomligheten, skapa fler arbetstillfällen och hjälpa Göteborg till att bli en mer dynamisk och miljömedveten stad.

En utmaning som delas med andra stora städer är segregation och utanförskap. Många av dagens storstadsbor kommer från andra länder och vi måste bli bättre på att ta tillvara på alla människors kompetens och motverka att klyftor uppstår.
Alliansregeringen har genomfört en reform där arbete, till skillnad från tidigare, står i centrum för introduktion för nyanlända.

Dessutom sjösätter vi nu en serie skolreformer som återupprättar en kunskapsskola. Detta för att ge alla unga en bra start i livet. Samtidigt måste vi fortsätta arbetet och se vad vi mer kan göra för att motverka utanförskap.
Om vi klarar att göra Göteborg mer attraktivt för talangfulla personer, kan göra staden grönare och lyckas motverka segregation och utanförskap är vi övertygade om att Göteborg kommer att fortsätta växa och få fler att förälska sig i staden precis som vi har gjort.

Lars Hjälmered
Riksdagsledamot från Göteborg och ordförande i Moderaternas storstadsarbetsgrupp

Hampus Magnusson
Biträdande kommunalråd (M) i Göteborg och ledamot av arbetsgruppen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER