DEBATT: Så kan vi få Nobelpristagare

Publicerad

Den 10 december är det dags för årets Nobelpris att delas ut till framstående forskare. För att få det priset krävs idogt arbete, kunskap, talang, tålamod och resurser från personen själv (naturligtvis) men också från högskolor och universitet, företag, stiftelser med flera.

Därför är vi glada för att regeringen de kommande åren satsar fyra miljarder kronor på forskning och innovation för att långsiktigt stärka Sveriges ställning som en framstående forsknings- och innovationsnation med inriktning på life science-området.

Det innebär konkret forskning för att få fram till exempel nya mediciner, botemedel mot kroniska sjukdomar och livshotande sjukdomar. Satsningar sker nu på innovationer 2013-2016 med:

  • 700 miljoner kronor på forskning om viktiga samhällsproblem och strategiska innovationsområden, där samverkan mellan lärosäten, företag och institut sker.
  • 200 miljoner kronor som öronmärks för att öka drivkraften för lärosäten att samverka med näringsliv, forskningsinstitut och den offentliga miljön.
  • 600 miljoner kronor somsatsas på forskningsmiljöer (gruv-, mineral-, och strålforskning), forskning hållbart samhällsbyggande och forskning trä, skogsråvara och biomassa.
  • Industriforskningsinstituten som förstärks med 350 miljoner kronor. För att företag och forskare ska få bättre möjlighet att testa eller visa sina produkter tillförs ytterligare 200 miljoner kronor.
  • 80 miljoner kronor som satsas på att etablera innovationskontor vid universiteten i Göteborg och Stockholm samt Luleå tekniska universitet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Tydligt är att regeringen satsar på forskning och utbildning vid universitet och högskolor då de årliga anslagen höjs successivt med 900 miljoner kronor fram till 2016. Här finns ryggraden i vår grundforskning och mervärdet för närområdet är oerhört stort!

Samarbete mellan akademi och näringsliv leder till förbättrade arbetsmetoder, nya steg i företagens utveckling, bättre produkter och tjänster för oss konsumenter. För Centerpartiet är det centralt att det finns ett stort utrymme inom akademin att själv besluta om forskningens inriktning och prioritering, en garanti för att forskningen ska vara framgångsrik.

Nyckeln till framgång är samverkan. När vi jobbar tillsammans akademi, näringsliv, stat och region så kommer vi också kunna skörda gemensamma framgångar. Framgång i form av fler svenskar på Nobelfesten, men också fler medborgare som får ett längre liv med högre livskvalitet tack vare nya mediciner och behandlingsmetoder.

 

Karin Greenberg

regionfullmäktigeledamot (C) Västra Götaland

Rickard Nordin

riksdagsladamot (C) Göteborg

GT:s ledarredaktion

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER