Debatt: Så här skapar ni jobb för unga!

Publicerad
Uppdaterad
Som entreprenör och arbetsgivare från Göteborg är jag stolt över Västsverige som är en dynamisk tillväxtregion med många ledande företag, högskolor och goda kommunikationer.
Samtidigt är jag orolig inför framtiden. Ungdomsarbetslösheten är högre i Sverige än i nästan samtliga andra EU-länder. Och högre i Västsverige än i landet i stort.
Därför måste regelverket förändras och hindren tas bort på arbetsmarknaden som i dag stänger ute ungdomar.

Det är också viktigt att kopplingen mellan utbildning och näringsliv blir tydligare.
Västsveriges ekonomi genomgår just nu stora förändringar. Helt nya möjligheter och utmaningar står för dörren. För att vi som region ska kunna hävda oss i konkurrensen krävs att vi tar vara på den kraft som finns i regionen.

Tyvärr har ungdomsgenerationen blivit åsidosatt vilket är synd med tanke på att de ofta har annorlunda perspektiv och förväntningar inför den nya ekonomins förutsättningar.
Jag förvånas dagligen över hur en hel generation unga på arbetsmarknaden med imponerande färdigheter och goda egenskaper slösas bort på detta sätt.
I termer av utbildning, IT-kunskap och mångkulturell mognad kan 80- och 90-talisterna beskrivas som historiens bästa generation. Trots detta råder historiens högsta ungdomsarbetslöshet.

Det går inte att möta 2010-talets utmaningar med 1970-talets regelverk på arbetsmarknaden som inte är anpassat efter verkligheten.
I dag ställs stora krav på flexibilitet och mångfald på arbetsplatser men vi arbetsgivare står maktlösa.


Omoderna turordningsregler, höga ingångslöner och oförmåga att kunna teckna andra avtal än kollektivavtalen gör det omöjligt att inkludera ungdomarna.
För mig finns inget motsatsförhållande mellan generationer utan tvärtom. Det är genom att kombinera viktiga erfarenheter från äldre men också att börja tillvarata den unga generationens egenskaper som vi klarar framtidens utmaningar.

Ett förändrat regelverket på arbetsmarknaden är långt ifrån en egoistisk önskan från oss som driver företag utan något helt avgörande för Sverige i framtiden.
Med en befolkningsutveckling där allt färre i framtiden ska försörja allt fler måste välfärden för äldre och sjuka kunna betalas på något sätt. Nästan var fjärde person mellan 15- 24 år i Sverige saknar sysselsättning och enligt Arbetsförmedlingen är siffrorna ännu dystrare i Västsverige.

I mina ögon är det en ohållbar utveckling och ett resursslöseri som Sverige i allmänhet och Västsverige i synnerhet inte har råd med.
Om vi i framtiden ska kunna betala behålla vår konkurrenskraft som en attraktiv tillväxtregion och kunna betala för vården av äldre och sjuka måste hindren på arbetsmarknaden bort. Först då tillvaratar vi historiens bästa generation.

Therese Albrechtson
Therese Albrechtson, 24, är vd och ägare till
Albrechtson Holding AB och styrelseledamot
i Ung företagsamhet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER