Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Debatt: S säger nej till viktiga reformer

För att skapa fler jobb krävs fler företag som kan växa och anställa.  Kinesiska Geely, som väljer Lindholmen framför andra platser i världen  att lägga sitt utvecklingscenter i, är ett exempel på den sortens  uppfinningsrika företag som vi vill se fler av i Sverige. I går samlades  ett stort antal västsvenska beslutsfattare och företrädare för  regeringen för att diskutera hur vi tillsammans kan skapa  förutsättningar för fler och växande företag i Västra Götaland.

Ytterst avgörs antalet arbetstillfällen i Sverige av att entreprenörer och företagare kan komma på nya uppfinningsrika affärsidéer och hitta finansiärer. För fler jobb behövs ett allmänt gott företagsklimat i Sverige, och en förmåga att utveckla idéer och uppfinningar i linje med de krav som samhället i stort ställer på varor och tjänster. De entreprenörer som kan möta förväntningar från konsumenter och beslutsfattare ska ha bra villkor för att utveckla sina idéer. Viktiga samhällsutmaningar kan bara få en lösning om entreprenörer och uppfinnare kan jobba i innovativa miljöer. Det är tanken med regeringens innovationsstrategi.


Centerpartiet har infört ett särskilt avdrag för att företag ska kunna anställa arbetande forskare som är knutna till bland annat Sahlgrenska. Vi har även sänkt bolagsskatten så att vi kan locka fler utländska företag till att etablera sig på exempelvis Lindholmen. Vi har sänkt egenavgifterna och presenterat ett nytt högkostnadsskydd för företag. Ett investeraravdrag har införts som gör det möjligt för privatpersoner att investera i affärsidéer.

Stefan Löfven (S) säger nej till dessa reformer. I sin nyligen presenterade budget saknar Socialdemokraterna förslag om egenavgifter och avdrag för arbetande forskare. De säger nej till högkostnadsskyddet för företagares sjuklön. I stället föreslår S en tung skatteryggsäck på företag som kan, vill och behöver växa för att möta de utmaningar vi står inför inom till exempel trafik, energi, boende och avfall.

Västra Götalandsregionen är sedan lång tid tillbaka en viktig finansiär av ett unikt regionalt innovationssystem med Science Parks på Lindholmen, i Johanneberg och på Sahlgrenska i Göteborg, Innovatum i Trollhättan och Gothia Science Park i Skövde. Ett spännande arbete sker på Simonsland i Borås.

De sex plattformarna kopplar ihop sig med de bästa inom sina sakområden i Europa samtidigt som de tillvaratar lokala resurser i form av studenter och företag. Dessa regionala plattformar kan kopplas ihop med den nationella innovationsstrategin på ett bättre sätt. Västsvenska företag arbetar i en global miljö som hela Sverige kan dra nytta av.


HÅKAN EKENGREN

Statssekreterare (C), näringsdepartementet


KRISTINA JONÄNG

Ledamot (C), regionsstyrelsen