DEBATT: S måste lämna ett besked

Publicerad

Vad är energipolitikens syfte? Är det att tillgodose ett lands behov av prisvärd el, samtidigt som miljömål kan nås? Eller kan energipolitiken användas som en bricka i det politiska spelet? I Sveriges ställer partiers förhållningssätt till kärnkraft frågorna på sin spets.

Kärnkraftens stabila och klimatsmarta eltillförsel är viktig för Sveriges möjlighet att både ha en stark industri, som ger hundratusentals jobb, och ambitiösa klimatmål. Men våra reaktorer är gamla och kan behöva bytas ut inom ett eller två decennier. Därför har alliansregeringen i sin energiöverenskommelse beslutat att de kan ersättas med nya, om energibolagen vill.

 

Det är dock en linje som Socialdemokraterna, med Löfven i spetsen, inte har velat ansluta sig till. Löfven har inte velat ge besked om hur man ställer sig till eventuella nya reaktorer, eller om man fortsatt ska verka för en avveckling.

Inte heller S-kongressen genererade någon form av besked i frågan. I sitt framtidskontrakt konstaterar S att Sverige är ett av världens mest kärnkraftsberoende länder. Samtidigt skriver man där att industrins konkurrenskraft och en bibehållen effekt i energisystemet ska säkras genom mer förnybar energi och energieffektivisering. Det är nog så viktigt. Men något konkret besked om villkoren för framtidens baskraftsförsörjning ges inte.

 

Eftersom S också har sagt nej till en utbyggnad av vattenkraften, blir ett antal följdfrågor naturliga. Erkänner S baskraftens vikt för jobb och tillväxt? Vad vill man i så fall att baskraften ska bestå av, nu och på längre sikt? I dag är det frågor som saknar svar.

Stefan Löfvens ovilja att lämna energipolitiska besked förklaras naturligtvis av att S ensamt saknar regeringsunderlag. När alliansen erkänner vikten av en energiproduktion som är både stabil och klimatsmart, är Socialdemokraternas svar att man inte vill ge besked. Man kan nästan tro att S prioriterar att kunna förverkliga eventuella samarbetspartiers krav på en omedelbar avveckling av kärnkraften, framför en politik som säkrar Sveriges framtida energibehov.

 

Men Sverige behöver en energimix på tre ben. Så kan vi fortsätta ha en energiproduktion med små utsläpp av växthusgaser, samtidigt som vi ger hushåll och företag tillgång till energi till rimliga priser. Alliansen ger med sin energiöverenskommelse gemensamma och långsiktiga besked. Nu är det dags för Socialdemokraterna att göra detsamma.

Cecilie Tenfjord-Toftby
Riksdagsledamot (M) i Näringsutskottet och energipolitiskt ansvarig.
Lars Hjälmered
Riksdagsledamot (M) i Miljö- och jordbruksutskottet, Göteborg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER