Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Debatt: Rödgrön ovilja hämmar vården

Det är ett stappligt ledarskap som styr Västra Götalandsregionen, och  det riskerar att hämma tillväxten och försvåra viktiga satsningar på  sjukvården.

Nu har det snart gått två år sedan valet 2010 och det är ett år sedan vi genomförde omval i Västra Götaland. Samtliga partier i regionen har nu presenterat sina budgetförslag för 2013. Det är dags att fundera över avvägningar bortom 2014.

Hittills har vi från Socialdemokraterna, ­Vänsterpartiet och Miljöpartiet fått uppleva;

Ovilja att driva en offensiv och tydlig linje om utbyggnad till fyrfältsväg på E20 .

En ryckighet i fråga om kollektivtrafiken, där S, V och MP backar från kravet på enhetstaxa för att i stället höja biljettpriserna kraftigt på bussar och tåg.

Oförmåga att hålla en hög och jämn investeringstakt på sjukhusen. Under 2012 sänktes investeringsnivån kraftigt och inför 2013 tvär­vänder beskeden och verksamheterna tvingas snabbt ställa om till en kraftigt höjd investeringsnivå.

Ointresse att hålla i arbetet med tillgänglighet och vårdgaranti, vilket ­skapar tendenser till nya köer i vården.

En del kontraorder i ekonomiska frågor, till exempel först ett beslut att laboratorium och röntgen ska läggas ner vid Dalslands sjukhus och sedan besked om att verksamheten ska vara kvar.

En allmän handlings­förlamning i fråga om att hålla ihop regionen och ge besked om långsiktig inriktning för verksamheterna. Flera ärenden vandrar runt mellan olika utskott eller blir liggande utan beslut.

Västra Götaland är en av de regioner i världen som har störst potential, eftersom vi har många globalt verksamma företag med stora utvecklingsresurser som genererar nytänkande, jobb och skatteintäkter som i sin tur gör det möjligt att finansiera nya framtidssatsningar i exempelvis sjukvården.

För att ta tillvara dessa möjligheter krävs ett starkt politiskt ledarskap som saknas hos den ­nuvarande ledningen i regionen. Vi har inte ­blivit mindre pessimistiska sedan S, V och MP ­presenterat budgeten för 2013, där de nya förslagen lyser med sin frånvaro.

Budgeten ger knapphändiga svar om vart vi är på väg. ­Medborgare, patienter och skattebetalare är värda något bättre.


KRISTINA JONÄNG, gruppledare för Centerpartiet i Västra Götaland