Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Debatt: Regionstyret bör sopa framför egen dörr först

Västsverige är en av Europas starkaste industriregioner, trots konkursen på Saab. Redan nu ser vi hur kunskaperna hos Saabanställda tas tillvara genom olika satsningar av Volvo, Combitech, Subaru och andra.

 När statsråden var i Trollhättan under julveckan tog de också med sig ett paket på nära en halv miljard kronor för utbildningsinsatser och näringslivsutveckling för att lindra problemen som nu uppstår för många människor.


Statens insatser för omedelbara          åtgärder, som löner till Saabs anställda, a-kassa och stöd att söka nya jobb tillkommer givetvis. Dessutom säger regeringen att möjlighetens att använda a-kassan som försörjning under studier ska öka.

 Sedan 13 år tillbaka har Västra Götalandsregionen ett uttalat ansvar för näringspolitiken  i Västsverige. Totalt förfogar den över 600 miljoner kronor årligen för att bland annat stärka näringslivet. Tillsammans med motfinansiering från EU, näringslivet och kommunerna kan dessa medel tredubblas, ibland fyrdubblas för utvecklingsinsatser i Västra Götaland.

 Centerpartiet ville höja anslagen under 2012, men  S-ledningen i Västra Götaland valde att minska anslaget. Att attackera Centerpartiet (som S, V och MP gjorde i GT 4/1) är därför att skjuta sig själv i foten.


Givetvis kan man          spekulera i om regeringen skulle ha gjort mer. Men nu finns det medel kvar som regeringen kan använda för bland annat utbildning.

 Svenska staten äger inga fordonsindustrier. Vi har valt att stödja vår industri på annat sätt, bland annat genom olika samarbetsprojekt mellan staten, kommunerna och näringslivet.


Det kan handla om          investeringar för biogaspumpar och etanolsatsningar så att fordonsindustrin enklare kan ställa om till gas- och etanoldrift.

 Det handlar om samarbete med högskolan  i Trollhättan så att Saabanställda och studenter kan testa idéer för nya produkter. På Chalmers pågår många forskningsprojekt som underlättar utveckling inom fordonsindustrin. Den typen av satsningar finns kvar och kan tas tillvara för tillväxt och jobb, oavsett vem som äger Saab och Volvo.


Sedan några år tillbaka          görs extra insatser  i Västra Götaland tillsammans med kommunerna i Fyrbodal för att stötta företag som vill växa. Det finns många företag, både runt Trollhättan och  i Göteborgsområdet, som är i behov av ny arbetskraft. Hela Västsverige har en svår tid framför sig.


Många Saabanställda          känner oro. Men det finns också goda möjligheter. Låt oss ta tillvara de möjligheterna!


Rickard Nordin

 Riksdagsledamot (C) från Göteborg


Kristina Jonäng

 Oppositionsråd (C) i Västra Götalandsregionen