Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Debatt: Regionstyret bör sopa framför egen dörr först

Västsverige är en av Europas starkaste industriregioner, trots konkursen på Saab. Redan nu ser vi hur kunskaperna hos Saabanställda tas tillvara genom olika satsningar av Volvo, Combitech, Subaru och andra.
När statsråden var i Trollhättan under julveckan tog de också med sig ett paket på nära en halv miljard kronor för utbildningsinsatser och näringslivsutveckling för att lindra problemen som nu uppstår för många människor.

Statens insatser för omedelbara åtgärder, som löner till Saabs anställda, a-kassa och stöd att söka nya jobb tillkommer givetvis. Dessutom säger regeringen att möjlighetens att använda a-kassan som försörjning under studier ska öka.
Sedan 13 år tillbaka har Västra Götalandsregionen ett uttalat ansvar för näringspolitiken i Västsverige. Totalt förfogar den över 600 miljoner kronor årligen för att bland annat stärka näringslivet. Tillsammans med motfinansiering från EU, näringslivet och kommunerna kan dessa medel tredubblas, ibland fyrdubblas för utvecklingsinsatser i Västra Götaland.
Centerpartiet ville höja anslagen under 2012, men S-ledningen i Västra Götaland valde att minska anslaget. Att attackera Centerpartiet (som S, V och MP gjorde i GT 4/1) är därför att skjuta sig själv i foten.

Givetvis kan man spekulera i om regeringen skulle ha gjort mer. Men nu finns det medel kvar som regeringen kan använda för bland annat utbildning.
Svenska staten äger inga fordonsindustrier. Vi har valt att stödja vår industri på annat sätt, bland annat genom olika samarbetsprojekt mellan staten, kommunerna och näringslivet.

Det kan handla om investeringar för biogaspumpar och etanolsatsningar så att fordonsindustrin enklare kan ställa om till gas- och etanoldrift.
Det handlar om samarbete med högskolan i Trollhättan så att Saabanställda och studenter kan testa idéer för nya produkter. På Chalmers pågår många forskningsprojekt som underlättar utveckling inom fordonsindustrin. Den typen av satsningar finns kvar och kan tas tillvara för tillväxt och jobb, oavsett vem som äger Saab och Volvo.

Sedan några år tillbaka görs extra insatser i Västra Götaland tillsammans med kommunerna i Fyrbodal för att stötta företag som vill växa. Det finns många företag, både runt Trollhättan och i Göteborgsområdet, som är i behov av ny arbetskraft. Hela Västsverige har en svår tid framför sig.

Många Saabanställda känner oro. Men det finns också goda möjligheter. Låt oss ta tillvara de möjligheterna!

Rickard Nordin
Riksdagsledamot (C) från Göteborg

Kristina Jonäng
Oppositionsråd (C) i Västra Götalandsregionen