Debatt: Regeringens nästa slagpåse

Publicerad
Uppdaterad
Nu är måttet rågat. Regeringen går till frontalangrepp mot de med svagast ställning på arbetsmarknaden: unga med funktionsnedsättning. Den som inte orkar arbeta heltid riskerar nu att mista både ersättning och jobb.
Unga med funktionsnedsättning borde få jobba och bidra efter förmåga. Inte tvingas välja mellan heltid och socialkontoret.
Sedan 2003 har unga med funktionsnedsättning kunnat få stöd från Försäkringskassan. Aktivitets-ersättningen har gett tusentals unga möjligheten att jobba och bidra till samhället efter förmåga. Nu vill regeringen ta den möjlighet ifrån unga.
Villkoret idag för att få aktivitetsersättning är att personen är 19- 29 år och att arbetsförmågan är nedsatt med minst en fjärdedel. Till exempel har unga med funktionsnedsättning kunnat få anställningar med lönebidrag.
Men det vill regeringen ändra på. Endast den som aldrig kommer att kunna arbeta i framtiden ska få ekonomiskt stöd. Vad händer med alla dem som kan och vill jobba, men inte orkar hundra procent?

I slutet av 2009 hade nästan 30000 ungdomar mellan 19 och 29 år aktivitetsersättning. Av dessa arbetar tusentals halvtid eller nästan heltid. Men snart hamnar de utanför. Bara den som aldrig kommer att kunna jobba i framtiden ska få ekonomiskt stöd i vad som kallas "sjukersättning för unga".

Den som kan jobba, men inte orkar heltid, förpassas alltså till socialkontoret.
Regeringen ställer således unga inför ett ultimatum: jobba heltid, eller inte alls.
Tanken blir inte längre att individens arbetsförmåga ska öka och utvecklas, att få prestera efter förmåga. Istället sorteras ungdomarna i två högar: de som kan arbeta till viss del och får klara sig bäst de kan, samt de som inte kan arbete.
De senare passiviseras för gott utan möjlighet till att vare sig utvecklas eller bidra.
Regeringens politik passiviserar unga. Vi Socialdemokrater vill ge ungdomar möjlighet att bidra efter förmåga. Den som har förmågan att bidra med mindre än heltid ska få chansen att göra det.
Det minsta vi kan begära av regeringen är att de utvecklar ett seriöst alternativ till aktivi- tetsersättningen innan de i smyg rycker undan mattan för dem som har det svårast.

Siw Wittgren-Ahl
Siw Wittgren-Ahl är riksdagsledamot (S)
från Göteborg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER