Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

DEBATT: Moderaterna smiter från sitt ansvar

Moderaterna smiter från ansvaret för det Västsvenska paketet där hela alliansregeringen varit överens. Att ducka för svåra beslut som syftar till att stärka Västsverige är dåligt ledarskap. 50 000 namnunderskrifter till förmån för folkomröstning om trängselskatter imponerar. Men det bor 1,6 miljoner människor i Västra Götalands län och ytterligare 300 000 i Halland. Många av oss är beroende av att resa till och från Göteborg för att jobba, studera, hälsa på vänner eller ta del av idrott, kultur och nöjesliv.

Göteborg är Nordens logistikcentrum. Indirekt är flera miljoner människor beroende av effektiva transportlösningar i Göteborg. Riksdagen fattade beslutet om trängselskatter på goda grunder. Kommunerna i Göteborgsregionen, Region Halland och Västra Götaland är avtalsparter i Västsvenska paketet. Trängselskatter är en nationell fråga som handlar om att lösa framkomlighetsproblem som finns lokalt i Göteborg för att stärka hela Sveriges konkurrenskraft.

Ur det perspektivet är det märkligt att 50 000 insamlade namn ska avgöra frågan om trängselskatter. Det äventyrar ett avtal som berör flera miljoner invånare, som omfattar 34 miljarder kronor för väg-, järnvägs- och kollektivtrafikinvesteringar de kommande tjugo åren som kommer att stärka hela Sveriges konkurrenskraft. Varför ska en lokal opinion i Göteborg ha rätt att överpröva riksdagen och köra över medborgarna i de övriga 54 kommunerna?

Partierna i Göteborg ska hantera namninsamlingen med respekt och lyssna på invånarna i alla frågor. Förtroendevalda i Västsverige kan bli bättre på att möta medborgarna i regionala frågor och förklara beslut. Vi behöver placera Göteborg på världskartan, inte falla offer för lokala opinionsstormar. GT har ett ansvar att rapportera fakta om Västsvenska paketet. GT driver kravet om folkomröstning, utan att redovisa folkomröstningsalternativ.

Det är oansvarigt av Moderaterna att ta ställning för en folkomröstning. Alliansregeringen under Fredrik Reinfeldt har drivit igenom hela det Västsvenska paketet och är ytterst ansvariga också för finansieringen, däribland trängselskatterna. Just nu förs diskussioner med trafikverket och regeringen om infrastruktursatsningar fram till år 2025. Moderaternas agerande i Göteborg skapar osäkerhet. Är beskedet till regeringen att vi avvaktar med nya infrastrukturmedel - vi ska ha en folkomröstning först?!

Det finns en uppenbar risk att regeringen struntar i Göteborg och Västsverige och beslutar om infrastruktur på andra ställen i landet.

Kristina Jonäng

Gruppledare (C), Västra Götalandsregionen

Ola Johansson

Riksdagsledamot (C), Halland