Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Debatt: Många oknäckta nötter i Göteborg

Så här i helgtider känns det lämpligt att samla ihop lite julnötter från mitt första år som kommunalråd i Göteborg. I majoritetens politik finns det en hel del att ta av så det var en svår nöt att knäcka. Här kommer i alla fall ett försök, några av de största nötterna från året som gått.

Julgransflytten på Gustav Adolf Torg kostade skattebetalarna 100 000 kronor, eftersom "sikten skymdes för tv-sända 'Musikhjälpen'". I år blev det alltså ingen dans runt granen, i stället valsade granen i väg med skattepengarna.
Göteborgshjulet går inte runt och därför ska det nu flyttas. Vi får hoppas att det inte behövs ännu ett varv i kommunstyrelsen och att ekonomin kommer i rullning, helst innan nästa (h)jul.

I maj föreslog majoriteten att alla beslutsunderlag som skrivs till kommunstyrelsen ska analysera förslagen utifrån olika perspektiv, såsom mångfaldsperspektiv och miljöperspektiv. Jag tyckte att även tillgänglighetsperspektivet borde ingå, men majoriteten såg med strutsperspektivet på det förslaget.

Eftersom miljonprogrammet var så lyckat beslutade S+V+MP+M+FP att bygga ut kraftigt i Askim, och därför gick de emot den tidigare planen att expandera staden inifrån och ut. Nej, jag är givetvis ironisk. I stället borde vi bygga där det finns kollektivtrafik, inte där den kanske finns om 15 år.
Arbetsmarknadsprojektet Upp var i och för sig ett lovvärt initiativ, men det visade sig att det mesta i projektet var upp och ner. Fusket med medlemmar och den förfalskade fakturan gör givetvis detta till en av årets största nötter.

Den första april lovade Socialdemokraterna i en artikel att minska barngrupperna. Jag kan förstå att många är irriterade och oroliga över situationen på våra för- skolor, men man får faktiskt luras den 1 april!
Göta Älvbron ska ersättas med en så låg bro som möjligt. Samtidigt vet vi att vattennivån i Göteborg i framtiden riskerar att bli mycket högre än i dag. Kanske ska vi redan nu planera för en gästhamn utmed bron eller ska vi hålla klaffen?

Avslutningsvis har vi också under året lärt oss att när det gäller Göteborg Energi så är det inte bara när det blåser storm som de har haft lednings- problem.

David Lega
Kommunalråd i Göteborg och föreslagen som ny andre vice partiordförande för Kristdemokraterna