Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Debatt: Många oknäckta nötter i Göteborg

Så här          i helgtider känns det lämpligt att samla ihop lite julnötter från mitt första år som kommunalråd i Göteborg. I majoritetens politik finns det en hel del att ta av så det var en svår nöt att knäcka. Här kommer i alla fall ett försök, några av de största nötterna från året som gått.


Julgransflytten på Gustav Adolf Torg          kostade skattebetalarna 100 000 kronor, eftersom "sikten skymdes för tv-sända 'Musikhjälpen'". I år blev det alltså ingen dans runt granen, i stället valsade granen i väg med skattepengarna.

 Göteborgshjulet går inte runt och därför ska det nu flyttas. Vi får hoppas att det inte behövs ännu ett varv i kommunstyrelsen och att ekonomin kommer i rullning, helst innan nästa (h)jul.


I maj föreslog majoriteten          att alla beslutsunderlag som skrivs till kommunstyrelsen ska analysera förslagen utifrån olika perspektiv, såsom mångfaldsperspektiv och miljöperspektiv. Jag tyckte att även tillgänglighetsperspektivet borde ingå, men majoriteten såg med strutsperspektivet på det förslaget.


Eftersom miljonprogrammet          var så lyckat beslutade S+V+MP+M+FP att bygga ut kraftigt  i Askim, och därför gick de emot den tidigare planen att expandera staden inifrån och ut. Nej, jag är givetvis ironisk. I stället borde vi bygga där det finns kollektivtrafik, inte där den kanske finns om 15 år.

 Arbetsmarknadsprojektet Upp var i och för sig ett lovvärt initiativ, men det visade sig att det mesta i projektet var upp och ner. Fusket med medlemmar och den förfalskade fakturan  gör givetvis detta till en av årets största nötter.


Den första april          lovade Socialdemokraterna i en artikel att minska barngrupperna. Jag kan förstå att många är irriterade och oroliga över situationen på våra för- skolor, men man får faktiskt luras den 1 april!

 Göta Älvbron ska ersättas med en så låg bro som möjligt. Samtidigt vet vi att vattennivån i Göteborg i framtiden riskerar att bli mycket högre än i dag. Kanske ska vi redan nu  planera för en gästhamn utmed bron eller ska vi hålla klaffen?


Avslutningsvis har vi          också under året lärt oss att när det gäller Göteborg Energi så är det inte bara när det blåser storm som de har haft lednings- problem.


David Lega

 Kommunalråd i Göteborg och föreslagen som ny andre vice partiordförande för Kristdemokraterna