Debatt: Låt unga hyra skattefria rum

Publicerad
Uppdaterad
Göteborg är i akut behov av fler och billigare bostäder. Enligt Hyresgästföreningen saknar nästan 23000 av 20- till 27-åringarna eget boende. I dag tvingas unga människor ofta pendla långt, bo kvar hemma eller betala ockerhyror.
För att råda bot på problemen behövs en liberal bostadspolitik. Det krävs exempelvis en översyn av skatterna på bostäder, ökad konkurrens bland byggföretagen och ett gediget regelförenklingsarbete.
Men oavsett hur målmedvetna vi är i att liberalisera bostadspolitiken kommer det att ta ett antal år. Vi har inga möjligheter att vänta.
Hyresgästföreningen har beräknat att det krävs 13000 nya bostäder nu för unga i Göteborg.
Bara under de närmaste åren väntas närmare 60000 personer i regionen flytta hemifrån.

För att snabbt minska de akuta problemen vill Centerpartiet göra det riktigt lönsamt för vanliga människor att hyra ut delar av sina bostäder.
Om de som har bostad slipper betala skatt på intäkterna från uthyrning av upp till halva bostadsytan ökar drivkrafterna avsevärt för villaägare att till exempel göra om källarplan och övervåningar till små hyresrätter.
I många fall behövs bara ett pentry, en wc med dusch, eller en extra ingång för att nya studentbostäder ska uppstå.
I Norge har privatpersoner under en längre tid fått hyra ut halva sin bostad helt skattefritt. Det har skapat tusentals små och billiga lägenheter i storstadsområdena.
Enligt uppgift från det norska Kommunal- og regionaldepartementet utgörs huvuddelen av den norska hyresmarknaden i dag av små lägenheter i hus där ägaren själv bor.
Totalt utgör hyresrätter i privata bostäder 16 procent av det norska bostadsbeståndet.
Enligt riksdagens utredningstjänst (RUT) uppgår de totala skatteintäkterna från hyresrätter i privatbostäder till 300 miljoner kronor om året. Således skulle en skattebefrielse enligt vår bedömning innebära ett bortfall från statskassan på högst 300 miljoner kronor.
I Centerpartiet anser vi att det är en låg kostnad för att snabbt kunna hjälpa ungdomarna.

Att skattebefria intäkter från hyresrätter i privata bostäder har många fördelar.
Det är en reform som är billig, snabbt ger resultat och är effektiv.
Dessutom blir det möjligt för framför allt äldre, ibland ensamstående villaägare att kunna bo kvar i sina bostäder en längre tid än vad som annars hade varit möjligt.
Även byggsektorn skulle kunna få ett uppsving genom att efterfrågan på ombyggnad och tillbyggnad ökar.
I Centerpartiet kommer vi inte att slå oss till ro förrän alla ungdomar som vill flytta hemifrån får tillgång till egen bostad.

Anders Flanking är partisekreterare
Lennart Pettersson är bostadspolitisk talesperson
Annie Johansson är ungdomspolitisk talesperson i Centerpartiet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER