Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Debatt: Låt mammor föda hemma om de vill

I dag har kvinnor i Sverige mycket varierande valmöjligheter vid förlossningsvård. Beroende på vilket landsting du bor i är antingen dessa val­möjligheter stora eller helt obefintliga. För vissa föräldrar är hemmet den optimala platsen för barnets födelse, och oavsett anledning, bör föräldrar ha samma möjligheter att fritt utöva detta val. Att denna frihet inskränks, som nu sker i många fall, är olyckligt och måste lyftas i debatten.

Både WHO och FN fastslår att det ska vara upp till den gravida kvinnan att själv välja hur hon vill föda sitt barn. Lämpliga alternativ anses vara på sjukhus, vid barnmorskeledd enhet (tidigare kallad ABC-klinik) eller hemma med assistans av barnmorska.


Detta stämmer helt överens med artikel 8 i den Europeiska deklarationen om mänskliga rättigheter. Europeiska domstolen har också slagit fast att i rätten till privatliv ligger också rätten att själv besluta över om man blir förälder, och under vilka omständigheter detta sker. Kvinnan måste själv få bestämma omständigheterna kring sin förlossning, detta oavsett hur ­hennes ekonomiska situation ser ut.

I Stockholms landsting erbjuds både förlossning på sjukhus, på barnmorskeledd enhet där kvinnan känner barnmorskan och landstingsfinansierade hemförlossningar. Vid utvärderingar av verksamheten har man funnit att varken de mindre ­enheterna eller hemför­lossningarna har medfört en merkostnad för landstinget, och än viktigare har patientsäker­heten kunnat bibehållas. Dessutom har de alternativa formerna av förlossningsvård uppskattats av föräldrarna.

Att säkerställa att alla blivande mödrar känner sig respekterade och får välja förlossnings­omständigheter borde vara självklart i dagens Sverige. Både för deras egen skull, men också för barnet och den nya familjens skull. I dagsläget sker en femtedel av hemförlossningarna i Sverige utan assistans av barnmorska. Detta är en ­konsekvens av de ekonomiska och organisa­toriska omständigheterna som förhindrar för kvinnor att välja och styra över förhållandena för sin förlossning.


När Stockholmsmodellen har fungerat felfritt i över tio år borde övriga landsting i Sverige göra sitt yttersta för att erbjuda liknande modeller. Att inte följa rekommendationerna från WHO, FN och Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter om hur förlossningsvård bör vara uppbyggd när den visat sig vara kostnadseffektiv, säker och omtyckt i landets största stad är mycket olämpligt.


Hanna de Maré, Talesperson för föreningen Födelsehuset
 

Henrik Ripa, Riksdagsledamot (M) från Lerum och ledamot i socialutskottet.
 

Helena Lindgren, Barnmorska, docent vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet