Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Debatt: Kvinnorna är EU:s största förlorare

Vi står i ett läge där decennier av kamp för social rättvisa,  jämställdhet och kvinnors rättigheter slås ut i ett svep i södra Europa.  Jämställdhetspolitiken är på väg att förpassas tillbaka till 50-talet.

Lönegapet mellan kvinnor och män i EU är i dag 17 procent. En stor del av löneklyftan består i att kvinnor arbetar deltid i större utsträckning än män, men lönenivåerna för likvärdigt arbete skiljer sig också dramatiskt. I krisens spår är det kvinnorna i offentlig sektor som förlorat jobben och tvingats acceptera lönesänkningar för att få behålla jobbet. Kvinnor som varit ekonomiskt oberoende, självständiga och yrkesarbetat har på kort tid hamnat i fattigdom och i beroendeställning till män.

Den så kallade Trojkan med EU-kommissionen, IMF (Internationella valutafonden) och ECB (Europeiska centralbanken) står bakom kraven på extrema nedskärningar i den offentliga sektorn i de länder som drabbats hårdast av krisen.

I dag är kvinnorna i Spanien, Grekland och Portugal inte bara arbetslösa, de har dessutom fått överta det totala ansvaret för det obetalda arbetet i vardagen. Eftersom välfärden slagits sönder finns det knappt några jobb att återgå till den dag när konjunkturen vänder. Trojkan har därmed cementerat en jämställdhetspolitik som möjligtvis varit tidsenlig under 50-talet.

Det finns forskningsrapporter som visar ett tydligt samband mellan hög arbetslöshet och ökat våld mot kvinnor. Frustration och fattigdom leder till att kvinnor lever under våld i sina egna hem. Kvinnoorganisationer har vid flera tillfällen vittnat om att kvinnors psykiska hälsa dramatiskt försämrats. Därtill har prostitutionen ökat.

I medierna diskuteras den pågående krisen i strikta ekonomiska termer. Det är män i gråa kostymer som i styrelserum, långt ifrån människors vardag, fattar beslut som de inte behöver uppleva konsekvenserna av. Det är ett stort problem, den ekonomiska krisen handlar inte bara om budget, utan om vardagen för oss människor som lever våra liv bortom styrelserummen.

Vi vänsterpartister tror inte att det går att spara sig ur den här krisen och vi tror inte att den fria marknaden är enda lösningen. I stället vill vi stimulera ekonomin och arbeta för ett öppnare Europa, med jämställdheten som ledstjärna.

Det är Vänsterpartiet som står för alternativet, det är vi som kan utmana den uppgivenhet som i dag präglar hela EU.


Helen Engholm
Feministisk ansvarig V Göteborg
Rossana Dinamarca
Feministisk talesperson V
Malin Björk
Förstanamn på V:s lista till EU-parlamentsvalet