Debatt: Kvinnorna är EU:s största förlorare

Publicerad

Vi står i ett läge där decennier av kamp för social rättvisa, jämställdhet och kvinnors rättigheter slås ut i ett svep i södra Europa. Jämställdhetspolitiken är på väg att förpassas tillbaka till 50-talet.

Lönegapet mellan kvinnor och män i EU är i dag 17 procent. En stor del av löneklyftan består i att kvinnor arbetar deltid i större utsträckning än män, men lönenivåerna för likvärdigt arbete skiljer sig också dramatiskt. I krisens spår är det kvinnorna i offentlig sektor som förlorat jobben och tvingats acceptera lönesänkningar för att få behålla jobbet. Kvinnor som varit ekonomiskt oberoende, självständiga och yrkesarbetat har på kort tid hamnat i fattigdom och i beroendeställning till män.

Den så kallade Trojkan med EU-kommissionen, IMF (Internationella valutafonden) och ECB (Europeiska centralbanken) står bakom kraven på extrema nedskärningar i den offentliga sektorn i de länder som drabbats hårdast av krisen.

I dag är kvinnorna i Spanien, Grekland och Portugal inte bara arbetslösa, de har dessutom fått överta det totala ansvaret för det obetalda arbetet i vardagen. Eftersom välfärden slagits sönder finns det knappt några jobb att återgå till den dag när konjunkturen vänder. Trojkan har därmed cementerat en jämställdhetspolitik som möjligtvis varit tidsenlig under 50-talet.

Det finns forskningsrapporter som visar ett tydligt samband mellan hög arbetslöshet och ökat våld mot kvinnor. Frustration och fattigdom leder till att kvinnor lever under våld i sina egna hem. Kvinnoorganisationer har vid flera tillfällen vittnat om att kvinnors psykiska hälsa dramatiskt försämrats. Därtill har prostitutionen ökat.

I medierna diskuteras den pågående krisen i strikta ekonomiska termer. Det är män i gråa kostymer som i styrelserum, långt ifrån människors vardag, fattar beslut som de inte behöver uppleva konsekvenserna av. Det är ett stort problem, den ekonomiska krisen handlar inte bara om budget, utan om vardagen för oss människor som lever våra liv bortom styrelserummen.

Vi vänsterpartister tror inte att det går att spara sig ur den här krisen och vi tror inte att den fria marknaden är enda lösningen. I stället vill vi stimulera ekonomin och arbeta för ett öppnare Europa, med jämställdheten som ledstjärna.

Det är Vänsterpartiet som står för alternativet, det är vi som kan utmana den uppgivenhet som i dag präglar hela EU.

 

Helen Engholm
Feministisk ansvarig V Göteborg
Rossana Dinamarca
Feministisk talesperson V
Malin Björk
Förstanamn på V:s lista till EU-parlamentsvalet

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER