Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Debatt: Kommunala nötter från gångna året

2012 års julnötter enligt kommunalrådet David Lega.
Foto: Magnus Jönsson

För ett år sedan vid den här tiden hade jag varit kommunalråd i Göteborg  i ett år, och ville sammanfatta det året med en spetsig artikel om  saker som hände i politiken som var helt tokiga. Även i år har det hänt  en hel del tokigheter här i Göteborg, så här kommer en favorit i repris:  julnötter från 2012.

Årets valnöt är kritiken jag får för att jag ofta driver frågan om valfrihet. Det är viktigt oavsett om det handlar om skola, äldreomsorg eller vilken rullstol man ska tilldelas. Människors behov och smak är olika. Detta vill inte Socialdemokraterna kännas vid. Valfrihet är enligt dem en "övervältring av ansvar på den enskilde". Men vad vet jag, jag kanske borde vara tacksam för att Socialdemokraterna vill välja rullstol åt mig.

Jag har även problem med att välja löksill eller senapssill. Kan någon från den socialdemokratiska korridoren komma hem till mig och lösa problemet under julhelgen så vore jag tacksam. Jag bjuder på glögg.

Majoritetens bilfientliga politik har under året nått oanade höjder. I stället för att vänta och se effekten av trängselskatten chockhöjde de också i höstas p-avgifterna i Göteborg. På samma gång ska antalet parkeringsplatser minskas. Nu måste man snurra runt ännu längre i stan innan man hittar en ledig plats. Men det kanske är lika bra, det är ju billigare än att parkera. Det enda som blir lidande är miljön. En dyr och helt onödig nöt som jag gärna varit utan.

Men allt majoriteten gör är inte dåligt. Till exempel satsar Göteborg stort på jobb och integration i Angered, inte minst via små- och nyföretagande. Tyvärr är inte alla med på vagnen. I våras bestämde skatteverket att servicekontoret i Angered skulle stängas på grund av att lokalen var dålig. I stället för att hitta en ny lokal i området var det tydligen enklast att lägga ner och flytta hela verksamheten till Rosenlund. Att fortsätta att utveckla Angered blir nu en svår nöt att knäcka.

Däremot finns det inga ­andra än Socialdemokraterna som är ­ansvariga för situationen på ­Göteborgs skolor. Vi rasar i skolrankningen, men det finns hopp. Majoriteten har nu insett att det finns problem. Där ­emot ger jag inte mycket för deras lösning, att införa tio skol­utskott, ett för varje stadsdelsnämnd. Det finns redan alldeles för många som inte tar ansvar för skolan. Nu blir det ännu fler. Det är inte ok om eleverna blir nötter, och att vi alla blir "Smartare än en femteklassare".


Foto: Foto: Lennart Rehnman

Den färskaste nöten är vår nya utvecklingsfond som majoriteten inför. 400 miljoner läggs på en fond som visserligen är god, men tyvärr olaglig. Det är bra med öppenhet och transparens. Kan man också kombinera det med laglydighet så slipper man nöten. Mitt förslag är att avveckla utvecklingsfonden och utveckla ett bättre ­koncept innan vi får invecklad rela­­­­­­tion till åklagar­myndig­heten. Igen.

DAVID LEGA, kommunalråd (KD) i Göteborg

andre vice partiledare