Debatt: Kärnkraften är miljösmart

Publicerad
Uppdaterad
Kärnkraften är sårbar, skriver Göran Bryntse, ordförande för Folkkampanjen mot kärnkraft-kärnvapen. I GT 16/1 efterfrågar han satsningar på förnybar energi.
Alliansregeringen gör sådana satsningar.
Kärnkraften som, vid sidan av vattenkraft och förnyelsebar energi, finns med i alliansens energiöverenskommelse, är både klimatsmart och effektiv.
Dessutom är den helt nödvändig för att skapa långsiktigt goda förutsättningar för industri och företag som är beroende av el för sin överlevnad.
Kärnkraften är en grundpelare för den svenska elförsörjningen med nära hälften av dagens elproduktion. Den är praktiskt taget fri från försurande och klimatpåverkande utsläpp, vilket gör den klimatsmart.

Alliansen ser kärnkraften som en självklarhet. Inte minst för att slippa bli beroende av kolkraft som vårt grannland Tyskland tvingas använda trots de stora satsningarna på förnyelsebar energi.
Tack vare kärnkraften har Sverige nått upp till sina högt ställda miljö- och klimatmål, och är praktiskt taget fria från smutsig kolkraft till skillnad från Tyskland.
Därmed inte sagt att vi inte ska forska kring och utveckla andra energialternativ. Det behövs för att skapa både fler arbetstillfällen och samtidigt klara vårt framtida energibehov.

En högre elproduktion skulle också hjälpa våra grannländer att sänka sina koldioxidutsläpp, eftersom vi då kan exportera ren el till dem som saknar - bland annat till Tyskland.

Alliansregeringen vill öka den förnybara produktionen med 25 terawattimmar (TWh) till 2020. Vi höjer också planeringsmålet för vindkraft till 30 TWh.
Men den elproduktion som de förnyelsebara energikällorna kan generera under en mycket lång tid framöver kommer inte att kunna tillgodose behoven för svensk industri mer än till en liten del.
Således bör man vara realistisk och ta sitt ansvar i energifrågan. Det ena utesluter långtifrån det andra. Kärnkraften behövs och är värdefull, samtidigt som forskning och utveckling av förnyelsebar energi ska fortsätta.

Cecilie Tenfjord-Toftby
Riksdagsledamot (M) från Borås, ansvarig för energifrågor.
Lars Hjälmered
Riksdagsledamot (M) från Göteborg, ansvarig för miljö- och klimatfrågor.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER