Debatt: Internationellt samarbete krävs

Publicerad
Uppdaterad
Miljötillståndet i Östersjön och Västerhavet hör till en av vår tids stora utmaningar. I Östersjön är det stora problemet övergödning från bland annat avlopp och jordbruk.
På Västkusten har fisket många gånger legat långt utöver långsiktigt hållbara nivåer.
Alliansen har därför gått från ord till handling med en miljard till havsmiljön under förra mandatperioden. Ytterligare en miljard satsas nu fram till 2014.

Konkret jobbar alliansens med bildande av marina reservat, bildande av en marin nationalpark, lokala vattenvårdssatsningar, musselodlingar, avgiftssystem för kväve och fosfor, förbud mot utsläpp av toalettavfall och förvaltningsplaner för olika fiskarter.
En viktig pusselbit föll också på plats i somras när den nya Havs- och Vattenmyndigheten, HaV, startade sin verksamhet i Göteborg. Tidigare var havs - och vattenförvaltningen splittrad mellan ett flertal myndigheter. Det gjorde att pengar inte kunde användas helt effektivt och att resultatet inte blev så bra som det kunde bli. Detta är nu ändrat.

HaV ska arbeta för att våra hav, sjöar och vattendrag når god ekologisk status och kommer till glädje och nytta för alla.
Miljardsatsningar, otal projekt och en ny myndighet är avgörande, men samtidigt otillräckligt för att vi ska klara de viktiga utmaningar våra hav står inför. Skälet är att miljöutmaningarna i haven är internationella till sin natur och därför också måste mötas internationellt.

Att driva på för att alla länder runt Östersjön och västerhavet ska minska sin miljöpåverkan är en fortsatt mycket viktig uppgift för vår regering.
Det är viktigt eftersom ett utsläpp i Sverige eller Polen är lika avgörande som ett utsläpp i Estland eller Finland.
Att värna havsmiljön och förbättra miljötillståndet i Östersjön och Västerhavet tillsammans med våra grannländer är avgörande för att även kommande generationer ska kunna fiska längs Bohuskusten eller ta ett bad i friskt vatten i Östersjön. Alliansen tar uppgiften på allvar och ger den fortsatt hög prioritet.

Lars Hjälmered
Riksdagsledamot (M) Göteborg, ansvarig för miljö- och klimatfrågor

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER